Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άλλη όψη της γαλάζιας ευρωλίστας

Ανακοινώνεται επίσημα το ψηφοδέλτιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι δείχνουν οι αριθμοί για τους υποψηφίους. Τα επαγγέλματα, η αναγνωρισιμότητα και η τάση απαξίωσης της πολιτικής. Γιατί δεν υπήρξε «όνομα-κράχτης».

Η άλλη όψη της γαλάζιας ευρωλίστας

Μηνύματα νίκης, ενότητας και ποιοτικής υπεροχής σε σχέση με τους αντιπάλους θα επιχειρήσει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ σε ειδική εκδήλωση το απόγευμα στον «Ελληνικό Κόσμο».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δηλώσει την ετοιμότητα του κόμματός του για τις κάλπες των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για όλες τις άλλες εκλογικές μάχες που βρίσκονται προ των πυλών, τονίζοντας την ανάγκη η ΝΔ να επικρατήσει σε όλα τα μέτωπα. Ειδικά για τις ευρωεκλογές, θα επαναλάβει τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που τους προσδίδει, εφόσον τελικά οι εθνικές κάλπες στηθούν αργότερα.

Τα ονόματα που είναι ήδη γνωστά, αλλά θα ανακοινωθούν και επισήμως σήμερα, όπως λένε στην Πειραιώς, αποτελούν «ένα σαφές δείγμα γραφής για τον τρόπο που θα διαμορφωθούν και τα ψηφοδέλτια της εθνικής κάλπης», με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, καλύπτοντας παράλληλα ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στελεχώνουν:

-Εν ενεργεία πολιτικοί. Οι νυν ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Κύρτσος, οι νυν βουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Αμυράς, οι δύο πρώην ευρωβουλευτές Νίκη Τζαβέλα και Μανώλης Μαυρομάτης, καθώς και ο πρώην υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

-Επαγγελματίες από διαφόρους τομείς: 8 νομικοί, 7 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 3 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, 3 πολιτικοί επιστήμονες, 3 γιατροί, 3 δημοσιογράφοι, 1 διπλωμάτης, 1 μηχανικός, 1 ηθοποιός και 1 προγραμματιστής.

Επίσης:

-Οι 20 από τους 42 υποψηφίους -ποσοστό 48%-  διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

-Έξι υποψήφιοι έχουν διατελέσει στελέχη ή συνεργάτες σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γιώργος Κρεμλής, Γιώργος Αγγελόπουλος, Τόνια Αράχωβα, Νίκος Γιαννής, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Δημήτρης Μελάς), ενώ τρεις ακόμη έχουν στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής τους έρευνας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα).

-Έξι υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών (Λευτέρης Βαρουξής, Κώστας Δέρβος, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση και Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού).

Αποστάσεις ασφαλείας

Με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, όπως αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές, «υλοποιείται έμπρακτα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε περιγράψει ως προσωπικό του στοίχημα να κινητοποιήσει και να εντάξει ανθρώπους στην πολιτική που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων της ΝΔ καταδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί τελικά να αναστραφεί η τάση της δυσπιστίας ή και της απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες για την πολιτική», σημειώνουν.

Απαντώντας στην κριτική ότι δεν υπάρχει κάποιο όνομα-κράχτης το οποίο να ξεχωρίζει και να είναι έντονα αναγνωρίσιμο, η Πειραιώς διαμηνύει πως η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. «Το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου έγιναν οι τελικές επιλογές δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα, αλλά η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος του ευρωβουλευτή», τονίζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «ήθελε 42 υποψηφίους οι οποίοι να είναι όλοι τους έτοιμοι να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, αν τους επιλέξουν με την ψήφο τους οι πολίτες». Και αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η ίδια πηγή, που «αρκεί κανείς να δει την ανθρωπογεωγραφία του ευρωψηφοδελτίου του για να αντιληφθεί ότι η βασική προτεραιότητα του κ. Τσίπρα ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια ένταξης γνωστών ονομάτων για ψηφοθηρικούς λόγους».

Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ είναι οι:

1.  Ευάγγελος – Βασίλειος Μεϊμαράκης

2.  Μιχάλης Αγγελόπουλος

3.  Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού

4.  Γιώργος Αμυράς

5.  Γιάννης Ανδρουλάκης

6.  Τόνια Αράχωβα

7.   Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

8.  Λευτέρης Βαρουξής

9.  Άγης Βερούτης

10. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη

11. Νίκος Γιαννής

12. Καλυψώ Γούλα

13. Κώστας Δέρβος

14. Τέτα Διαμαντοπούλου

15. Νικόλαος Δούκας

16. Παύλος Ελευθεριάδης

17. Θεόδωρος Ζαγοράκης

18. Δημήτρης Καιρίδης

19. Θοδωρής Καλαμπόκης

20. Μανώλης Κεφαλογιάννης

21. Γιώργος – Σταύρος Κρεμλής

22. Στέλιος Κυμπουρόπουλος

23. Ελισάβετ Κυρίτση

24. Γεώργιος Κύρτσος

25. Βασιλική Λαζαράκου

26. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς

27. Αικατερίνη Μάρκου

28. Μιχάλης Μασουράκης

29. Μανώλης Μαυρομμάτης

30. Δημήτρης Μελάς

31. Βασίλης Μιχαλολιάκος

32. Αφροδίτη Μπλέτα

33. Γιώργος Ξηραδάκης

34. Γιάννης Πάϊδας

35. Ελένη Παναγιωταρέα

36. Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη

37. Μαρία Σπυράκη

38. Πέγκυ Σταθακοπούλου

39. Νίκη Τζαβέλλα

40. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

41. Άκης (Γεράσιμος) Τσελέντης

42. Βίκυ Φλέσσα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v