Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόροι και μεσαία τάξη ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη

Η επαναφορά στην κανονικότητα, η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα. Στις Κυκλάδες περιοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο κοντά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ελέω Novartis.

Φόροι και μεσαία τάξη ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη

Συνεχίζει την προσωπική επαφή με τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, στο πλαίσιο των προεκλογικών του περιοδειών, θα επισκεφθεί σήμερα την Πάρο και τη Νάξο. Βούληση του προέδρου της ΝΔ είναι να πείσει την κοινωνία ότι θέλει και μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα και επικεντρώνεται αφενός στη μείωση της φορολογίας και αφετέρου στη στήριξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης, η οποία εξάλλου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστική είναι η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters, να επιστρέψει στη μεσαία τάξη «όσα της πήρε από την τσέπη ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Όπως είπε, «υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία», ανέφερε.

Αλλά και στο γεύμα εργασίας που είχε με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε., ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές πως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον επικρατήσει στις κάλπες, «θα εφαρμόσει εκείνο το μείγμα πολιτικής που θα βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση και θα επιτρέψει στους πολίτες να ανασάνουν από την υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Στη ΝΔ διαβεβαιώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, καθώς -όπως λένε- «ο συγκεκριμένος στόχος είναι υπερβολικά υψηλός» και επιβαρύνει με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία.

Θέσεις εργασίας

Παράλληλα, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης του 2% δεν αρκεί και για τον λόγο αυτό, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, όπως τονίζει, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και η δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει επ’ ουδενί ο δημόσιος διάλογος να περιοριστεί στην υπόθεση της Novartis, μολονότι τη θεωρούν ως τη «μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία» που γνώρισε ποτέ ο τόπος. «Οι σκευωροί δεν έχουν καν το θάρρος να απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα. Θα λογοδοτήσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, την ώρα που το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά παραπέμπει σε παλαιότερη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ότι θα κυνηγήσει όσους τον «σπιλώνουν», όπως λέει, και θα τους πάει «μέχρι το τέλος». «Η προσφορά στη δημοκρατία του κ. Σαμαρά θα είναι να καθίσουν οι συνωμότες και οι σκευωροί στο σκαμνί», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Νίκος Τσούτσιας, ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης εκτιμά πως η Novartis «θα κλείσει με τους σκευωρούς και τους συνεργούς στο εδώλιο».

Το συγκεκριμένο θέμα πάντως φέρνει για μία ακόμη φορά πιο κοντά τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να υπερασπίζεται με πάθος τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήταν ένα εξαιρετικός υπουργός Υγείας, που με τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ και το συνολικό έργο του μας γλίτωσε από μισό ΕΝΦΙΑ τον χρόνο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v