Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της ΝΔ στην υπόθεση Novartis

Γαλάζιες καταγγελίες για «καλοστημένο προεκλογικό σίριαλ». Τα ερωτήματα που θέτει η Πειραιώς. Τριπλή επίθεση σε κυβέρνηση, δικαστικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η στρατηγική της ΝΔ στην υπόθεση Novartis

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί όλα τα μέσα για να παίξουν το προεκλογικό της παιχνίδι». Με αυτή τη φράση, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζει τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τη διαβίβαση στη Βουλή σκέλους της σχετικής δικογραφίας. Η ΝΔ επιμένει να κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων» και κατηγορεί ευθέως δικαστικούς λειτουργούς, ενώ στο «παιχνίδι» βάζει και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που -όπως καταγγέλλει- επιδίδονται σε «εξόφθαλμο επικοινωνιακό παιχνίδι».

Απαντώντας στην κατηγορία που αποδίδει στη ΝΔ η κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να επηρεάσει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ενώ σε άλλες προηγούμενες αποφάσεις δεν είχε την ίδια αντίδραση, γαλάζια στελέχη σημειώνουν πως στην υπόθεση αυτή αποδεικνύεται η «απόλυτη γελοιοποίηση ενός παραδικαστικού κυκλώματος που ελέγχει το Μαξίμου και το οποίο συμπράττει δυστυχώς στη σκηνοθεσία ενός καλοστημένου προεκλογικού σίριαλ». Το κυβερνητικό σκεπτικό, σύμφωνα με την Πειραιώς, είναι να «αφήσουν να αιωρείται μια σκιά για τα πρόσωπα, οι υποθέσεις των οποίων δεν πήγαν ακόμη στο αρχείο και παράλληλα αφήνουν σκοπίμως να διαρρεύσει στα φερέφωνα της κυβέρνησης ότι κάτι δήθεν θα βγει αργότερα στη φόρα».

Όσον αφορά την επιλογή των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης να εξετάσουν με χρονική σειρά το ζήτημα και το πόρισμα να είναι αντιστοίχως τμηματικό, η ΝΔ σχολιάζει ότι «ηθελημένα ή μη, οι δικαστικοί λειτουργοί δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Μεθόδευση που αντίστοιχή της δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν». Παράλληλα, θέτει δύο  ερωτήματα που καλεί να απαντήσει η κυβέρνηση:

-Τι είναι αυτό που επέσπευσε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για μερικά πρόσωπα από τα δέκα που διερευνώνται και ταυτόχρονα καθυστέρησε τις αποφάσεις για τα υπόλοιπα;

-Τι είναι αυτό που δεν επέτρεψε στην εισαγγελία να ολοκληρώσει την έρευνά της για το σύνολο των εμπλεκόμενων προσώπων;

«Τουλάχιστον περίεργος»

Ο τεμαχισμός της υπόθεσης, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «εξυπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό: η υπόθεση Novartis να.. συρθεί όσο “χρειαστεί”, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης και τις εθνικές εκλογές».

Αλλά και ο ρόλος συγκεκριμένων ΜΜΕ, καταγγέλλει η ΝΔ, είναι «τουλάχιστον περίεργος». Επικαλείται δε ρεπορτάζ και δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων κατά τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα -όπως λέει- την ΕΡΤ, που χθες είχε στείλει δημοσιογράφο στα δικαστήρια από τις 3 το μεσημέρι για ζωντανή σύνδεση, «προφανώς γνωρίζοντας το τι θα ακολουθήσει».

Τα μοναδικά στοιχεία βάσει των οποίων κινήθηκε η διαδικασία εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με κομματικές πηγές,  ήταν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Επομένως, συνεχίζουν, «η θέση στο αρχείο της υπόθεσης για μερικά μόνο από τα δέκα αυτά πρόσωπα δεν δικαιολογείται». Με άλλα λόγια, εξηγούν, «δεν γίνεται όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες να αποδεικνύονται για ορισμένα μεν πρόσωπα ψέματα, οδηγώντας την υπόθεσή τους στο αρχείο, ενώ για τους υπόλοιπους να μη συμβαίνει αυτό».

Η ΝΔ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι μετά τις εκλογές θα απολογηθεί για τη «σκευωρία», ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση, ζητά να αρθεί η προστασία των μαρτύρων και προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε αγωγές σε βάρος των ΜΜΕ που ανέφεραν ότι βρέθηκαν μίζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v