Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμούν στη ΝΔ τις περιοδείες Μητσοτάκη

Οι τρεις διαπιστώσεις του γαλάζιου επιτελείου. Η οικονομία, η καθημερινότητα και τα εθνικά θέματα. Οι «καραμανλικοί» και η απάντηση σε πρώην στελέχη της ΝΔ. Οι κατηγορίες στελεχών που προσκαλεί για συμπόρευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς αποτιμούν στη ΝΔ τις περιοδείες Μητσοτάκη

Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επαφή του με τους πολίτες και την ανταπόκριση αυτών κατά τη διάρκεια των περιοδειών του σε όλη τη χώρα. Το τελευταίο τριήμερο, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τη Μακεδονία και η αποτίμηση, όπως προκύπτει από το περιβάλλον του, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική», όπως λένε, για τη συνέχεια και με φόντο τις επικείμενες κάλπες.  

Τρεις είναι οι διαπιστώσεις της Πειραιώς, μετά και τη χθεσινή ολοκλήρωση της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη στη βόρεια Ελλάδα:

1. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών βρίσκεται η οικονομία. Ακόμα και στην περίπτωση της Μακεδονίας, που τα εθνικά θέματα για ευνόητους λόγους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του δημόσιου διαλόγου, σύμφωνα με συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ που τον συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις του, ο κόσμος αγωνιά για την καθημερινότητά του, τις δουλειές και τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει, ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία. Εκεί επιχείρησε να δώσει έμφαση και ο κ. Μητσοτάκης στις ομιλίες του: «Εάν θυμηθείτε, πηγαίνοντας στην κάλπη, ένα πράγμα από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκρατήστε αυτό: Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις απασχόλησης, μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε κατ’ επανάληψη, εξειδικεύοντας στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε μία διετία για όλους, καθώς και του φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.

2. Κάνουν λόγο για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο κόμμα και την απόλυτη συστράτευση, φέρνοντας ως κορυφαίο παράδειγμα τη στάση των «καραμανλικών», ως απάντηση στα διάφορα εγχειρήματα πρώην γαλάζιων στελεχών (Τσιτουρίδης, Παπακώστα, Αντώναρος). Σε μια κίνηση με συμβολική αλλά και πολιτική σημασία, σημειώνει υψηλόβαθμη κομματική πηγή, ο Αχιλλέας Καραμανλής άνοιξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά το σπίτι του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών, τον ξενάγησε και στη συνέχεια του παρέθεσε γεύμα. «Η παράταξη είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ. Αυτό είναι και ένα έμμεσο μήνυμα σε όσους ‘προθύμους’ δηλώνουν ‘καραμανλικοί’ και λειτουργούν ως δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας μάταια να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΝΔ», αναφέρει η ίδια πηγή. Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βέροια, αναφέρθηκε τόσο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη στάση του το 2008 στο θέμα των Σκοπίων.

3. Βλέπουν εμφανή μεταβολή του κλίματος υπέρ της ΝΔ σε σχέση με το 2015. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας τις οποίες επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στην Ημαθία, η ΝΔ είχε ηττηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με διαφορά 3, 5 και 7 μονάδων αντίστοιχα. «Η αναστροφή του κλίματος είναι πλήρης», σημειώνουν στην Πειραιώς, με τον πρόεδρο του κόμματος να εστιάζει σε δύο κατηγορίες στελεχών για συμπόρευση με τη ΝΔ: αφενός, τους παλιούς παραδοσιακούς υποστηρικτές της ΝΔ, χάρη στους οποίους -όπως είπε- «η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι όρθια, δυνατή, αισιόδοξη και έτοιμη για μία ακόμη μεγάλη πολιτική νίκη». Αφετέρου, τους «παλιούς φίλους», οι οποίοι τα τελευταία 10 χρόνια είχαν απομακρυνθεί και τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε να γυρίσουν στη γαλάζια παράταξη. «Η ΝΔ είναι το σπίτι σας. Δεν θα σας διαψεύσουμε. Σας χρειαζόμαστε σε αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη», τόνισε.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στην Αιτωλοακαρνανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v