Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με Αυγή, Κουμουνδούρου και… Κόκκαλη αντεπιτίθεται η ΝΔ

Πώς απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στις ποινικές διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων. Τα επτά γεγονότα που -σύμφωνα με την Πειραιώς- εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψηλά στην γαλάζια ατζέντα η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη για την ευρωβουλή.

Με Αυγή, Κουμουνδούρου και… Κόκκαλη αντεπιτίθεται η ΝΔ

Με οργή για την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα και χωρίς να εκπλαγούν, υποδέχθηκαν στη ΝΔ την είδηση της παραγγελίας άσκησης ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων. Η εκτίμηση που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό, είναι ότι, όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου «θα βγάζει από το καπέλο οτιδήποτε θα μπορούσε να σπιλώσει τους αντιπάλους», έστω και αν η εικόνα -όπως λένε- είναι ξεκάθαρη και αποσαφηνισμένη ακόμα και από την παρούσα Βουλή, με πλειοψηφία τον κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Αφού δεν τα κατάφεραν με την Novartis που τους βγήκε σε φιάσκο, τώρα αναζητούν αλλού για υποτιθέμενα σκάνδαλα, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο», αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές και εκτιμούν ότι πρόκειται για την «τελευταία παράσταση» της κυβέρνησης. Τα δάνεια των κομμάτων, σημειώνει η Πειραιώς, αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «με γκεμπελικές μεθόδους, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι της φιλοσοφίας ‘λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει’», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, διαμηνύουν πως η ΝΔ «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» και περνούν στην αντεπίθεση με την επισήμανση επτά γεγονότων, που -σύμφωνα με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη- εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, συγκεκριμένα καταγγέλλουν:

1. Ο πρωθυπουργός με επιστολές του προς τις τράπεζες ζητούσε ευνοϊκή δανειοδότηση με εγγύηση ακριβώς την μελλοντική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έμπαινε εγγυητής και στα δάνεια της «θυγατρικής» εφημερίδας «Αυγή», στην οποία είναι ο κύριος μέτοχός της.

2. Στην εφημερίδα «Αυγή» υφίσταται μέτοχος μια offshore με άγνωστο το φυσικό πρόσωπο -  δικαιούχο των μετοχών της.

3. Τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά παράβαση των κανόνων τραπεζικού δανεισμού.

4. Στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» έγινε στο παρελθόν «κούρεμα» χρέους της από τραπεζικό ίδρυμα.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που κατόρθωσε να διαγράψει προηγούμενα χρέη του, σε ποσοστό 60%.

6. Το ακίνητο της Κουμουνδούρου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος, περιήλθε στην κατοχή του με τρόπο νομικά έωλο.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την τακτική διπλών εκχωρήσεων σε τράπεζες σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.

Ηθικό πλεονέκτημα

Τα επτά αυτά «αδιάσειστα», όπως τα χαρακτηρίζει η Πειραιώς, γεγονότα, σε συνδυασμό και με άλλα «μείζονα ζητήματα, όπως η κλοπή της Λοΐζου και η διαπλοκή του Κόκκαλη, αποδομούν με τον πιο εμφανή τρόπο τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς», εκτιμά στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έχει αποφασίσει να συντηρεί διαρκώς στην κορυφή της ατζέντας την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή.

«Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό», υπογραμμίζει η Πειραιώς, «είναι ότι μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο όμιλος Κόκκαλη ξαναζεί ημέρες δόξας, καθώς δεν είναι λίγες οι αναθέσεις πολύ σοβαρών έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει αναλάβει είτε απευθείας από το Δημόσιο είτε από project που συνδέονται με το κράτος». Από το γαλάζιο στρατόπεδο, μάλιστα, απαριθμούν μια σειρά έργων που -όπως λένε- ανέλαβε ο όμιλος Κόκκαλη στην περίοδο Τσίπρα: 

Κατασκευή οικίσκων για τους πρόσφυγες (Ιντρακάτ, 2016), σιδηροδρομικά έργα (Τετραπλός Σιδηροδρομικός Διάδρομος με υπογειοποίηση στα Σεπόλια) 2018), οδικά έργα (δύο τμήματα του άξονα Πάτρα – Πύργος, 2018), έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων (στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Σεπτέμβριος 2018), καθώς και το τέμενος στο Βοτανικό (Οκτώβριος 2018). «Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός έχει ακόμη το θράσος να παριστάνει τον κήνσορα της ηθικής», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και προαναγγέλλουν άμεση απάντηση σε κάθε πρόκληση της απέναντι πλευράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v