Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξορκίζει» τις… εκ δεξιών διαρροές ο Μητσοτάκης

Τα νέα κόμματα που δημιουργούνται, η… αποστολή τους και το Μέγαρο Μαξίμου. Στο στόχαστρο η «χαλαρή» ψήφος των ευρωεκλογών. Η συμφωνία των Πρεσπών και η τριήμερη περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μακεδονία.

«Ξορκίζει» τις… εκ δεξιών διαρροές ο Μητσοτάκης

Να μην επιτρέψει τις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το τελευταίο διάστημα βλέπει διάφορα πρώην στελέχη του κόμματος να δοκιμάζουν τη δημιουργία νέων κομμάτων και φορέων.

Ενδεχόμενη επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος προφανώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η «δεξαμενή» από την οποία θα επιδιωχθεί η αλίευση ψηφοφόρων είναι αυτή την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή σχεδόν ολοκληρωτικά η ΝΔ. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι τις πρωτοβουλίες αυτές υποκινεί το Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό την αποδυνάμωση της γαλάζιας παράταξης και μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. «Ματαιοπονούν όσοι τα σχεδιάζουν όλα αυτά στα υπόγεια του Μαξίμου», σημείωσε, καταγγέλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «επιμένει να κινείται με πρακτικές παρακράτους και να στήνει πολιτικές παράγκες της τελευταίας στιγμής». 

Ταυτόχρονα έβαλε και κατά των συγκεκριμένων στελεχών -χωρίς να ονοματίσει, αν και είναι σαφές πως «φωτογράφιζε» τον Σάββα Τσιτουρίδη, τον Ευάγγελο Αντώναρο και την Κατερίνα Παπακώστα, νυν υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Κάποιοι που φτιάχτηκαν από αυτή την παράταξη, που δεν θα υπήρχαν πολιτικά χωρίς τη ΝΔ, θυμηθήκαμε αίφνης ότι υπάρχουν. Και, με τη χορηγία βέβαια πάντα του ΣΥΡΙΖΑ και της κρατικής ΕΡΤ, ανέλαβαν να εκτελέσουν μια αποστολή που στρέφεται μόνο κατά της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Πειραιώς δεν δείχνουν να ανησυχούν από αυτά τα εγχειρήματα, ωστόσο θέλουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα εν τη γενέσει του, αποτρέποντας μετακινήσεις κεντροδεξιών ψηφοφόρων προς άλλες πολιτικές πολιτείες. Ιδίως όσον αφορά τις ευρωεκλογές, που το πιθανότερο είναι να προηγηθούν των εθνικών, η ΝΔ ξορκίζει με κάθε τρόπο τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο, που ειδικά σε αυτές τις εκλογές συνηθίζεται, με την ευκολότερη επιλογή μικρότερων κομμάτων από τους πολίτες.

Πανσπερμία κομμάτων

Σε αυτές, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, θα κατέβουν υποψήφιοι με τα κόμματά τους, πέραν της Χρυσής Αυγής, ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση (που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πάνω από 2%), ο Πάνος Καμμένος με τους ΑΝΕΛ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τον ΛΑΟΣ, ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τη Νέα Δεξιά, η Κατερίνα Παπακώστα με τη Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ) και πλέον ο Σάββας Τσιτουρίδης με τους νεοσύστατους Έλληνες Ριζοσπάστες, ενώ δεύτερες σκέψεις κάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, που ναι μεν ήθελε να κατέβει κι αυτός με δικό του κόμμα για το Ευρωκοινοβούλιο, όμως η πανσπερμία κομμάτων και η μεταξύ τους διαφωνία για συμπόρευση μάλλον τον αποθαρρύνουν, αν και συμμετέχει στις εξελισσόμενες ζυμώσεις.  

Τα κόμματα αυτά πολιτεύονται με «σημαία» την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών και με ενδιαφέρον αναμένονται τα ποσοστά τους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, ελέω Σκοπίων, δείχνει να έχει περιορισμένη δυναμική. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα τριήμερη περιοδεία στη Μακεδονία, επισκεπτόμενος αρχικά τη Θεσσαλονίκη, όπου θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα και θα πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία, θέλοντας να κλείσει τη στρόφιγγα μετακινήσεων ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα του ευρύτερου ιδεολογικού χώρου της κεντροδεξιάς. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώπιον των βουλευτών του, κάλεσε χθες και πάλι τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή από την κάλπη, για χαλαρή ψήφο ή για χαμένη ψήφο «σε πολιτικά πυροτεχνήματα της συγκυρίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v