Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας με επιχειρηματίες από τη B. Ελλάδα

Προετοιμάζεται το πρωθυπουργικό ταξίδι στα Σκόπια. Η ολοκλήρωση του β' πακέτου θετικών μέτρων και οι τυχόν «εκπλήξεις» από τα αδιάθετα 658 εκατ. ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας με επιχειρηματίες από τη B. Ελλάδα

Με την ψήφιση της νέας ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, τη δρομολόγηση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και ίσως λιγότερων για χρέη στην εφορία, καθώς και την απόδοση (από την ερχόμενη εβδομάδα) του επιδόματος ενοικίου, η κυβέρνηση ολοκληρώνει και το δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζει την επίσκεψή του στα Σκόπια. Πέραν της ιδιαίτερης πολιτικής σημειολογίας, η κυβέρνηση έχει ποντάρει οικονομικά και αναπτυξιακά σ' αυτή την επίσκεψη, καθώς ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, υποδομών, μεταφορών, εμπορίου και τουρισμού είναι «τεράστιο» κι αυτό αποτυπώνεται στις αιτήσεις συμμετοχής.

Μία γεύση αναμένεται να δοθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο κ. Τσίπρας θα μετάσχει το μεσημέρι σε συζήτηση με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

Τα αδιάθετα 658 εκατ. ευρώ κρύβουν εκπλήξεις;

Όσο για την ολοκλήρωση των θετικών μέτρων, μένει να φανεί εάν το εν εξελίξει δεύτερο πακέτο κρύβει μία-δύο εκπλήξεις ακόμα, αν και η κυβερνητική διάψευση για το επίδομα Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους μικραίνει τα περιθώρια.

Μία μικρή χαραμάδα ωστόσο άφησε η επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι τέτοια συζήτηση δεν υπάρχει «αυτή τη στιγμή», διότι, όπως είπε, το δημοσιονομικό περιθώριο του ενός δισ. ευρώ έχει κατευθυνθεί ήδη σε άλλες κινήσεις αποκατάστασης των κοινωνικών αδικιών από τις πολιτικές των μνημονίων.

Η χαραμάδα προέρχεται από το «φως» των 658 εκατ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα στον προϋπολογισμό και, άρα, μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση κι άλλων αδικιών, όπως το επίδομα Πάσχα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως υπενθυμίζουν διαρκώς ότι το κονδύλι αυτό παραμένει αδιάθετο επειδή «κανείς δεν ξέρει ποιες ξαφνικές ανάγκες μπορεί να προκύψουν», παραπέμποντας και στις εν αναμονή δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων.

Θετικά μηνύματα για το Eurogroup

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο «τρέχει» τα υπολειπόμενα θετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή τις δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία-εφορία. Το θέμα απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες («είναι η σταθερή ερώτηση που μας κάνουν το τελευταίο δίμηνο» λένε οι βουλευτές), ενώ η διαβεβαίωση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών είναι πως η ψήφισή τους θα γίνει μέσα στον Απρίλιο -και αρκετά πριν το Πάσχα.

Από την άλλη, ο συμβιβασμός που έγινε με τους εταίρους στο θέμα της πρώτης κατοικίας (σ.σ. «έγινε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον», είπε χθες στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης) κάνει το Μαξίμου να θεωρεί «σχεδόν βέβαιη» τη θετική έκβαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Τούτο σημαίνει ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατεί η ΕΚΤ, το οποίο θα κατευθυνθεί στη διαχείριση του χρέους.  Το μείζον ωστόσο, από τη θετική έκβαση, είναι το πράσινο φως για την αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ, ώστε να τεθεί και επισήμως εκτός ελληνικής εποπτείας, καθώς και το στρώσιμο του εδάφους για άλλη μία «καλή» έξοδο στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές.

Εάν όλα εξελιχθούν κατά τις προσδοκίες, η κυβέρνηση θα μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες με πολλαπλά θετικά μηνύματα: η αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών ξεκίνησε και θα συνεχισθεί -το ΔΝΤ έφυγε-, η χώρα βγαίνει σταθερά στις αγορές -η οικονομία χτίζεται σε νέες βάσεις, μακριά από πολιτικές που την οδήγησαν στη μεγάλη κρίση.

Το εάν το στοίχημα περιορίζεται στο ευρω-αποτέλεσμα ή εάν στο τέλος του δρόμου βρίσκονται οι ανοιξιάτικες ή θερινές κάλπες μένει να φανεί, αν και το Μαξίμου τονίζει... νυχθημερόν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v