Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ολυμπιακό» ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με φουλ επίθεση από Πέτρο Κόκκαλη

Τι σηματοδοτεί η ευρω-υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη. Για «διαπλοκή» κάνει λόγο η Πειραιώς, «μιλάει το φερέφωνο του κ. Μαρινάκη» απαντά η Κουμουνδούρου. Εκκρεμούν 17 ακόμα ονόματα για τις ευρωεκλογές.

«Ολυμπιακό» ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με φουλ επίθεση από Πέτρο Κόκκαλη

Εκλογικό «γκολ» στη ΝΔ... με επιθετικό τον Πέτρο Κόκκαλη επιχειρεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας (και) στη μεγάλη αντιπαλότητα που τρέφουν μεταξύ τους ο πρώην και ο νυν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού.

Όπως αναμενόταν από καιρό, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε χθες δέκα ονόματα ευρω-υποψηφίων του κόμματος, ανάμεσα στα οποία κι αυτό του κ. Κόκκαλη, τα οποία προστέθηκαν στην πρώτη «15άδα» που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. μεσολάβησε η παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου λόγω της γνωστής υπόθεσης με τη σύνταξη της μητέρας της).

Απομένουν άλλα 17 ονόματα τα οποία θα ανακοινωθούν πριν και μετά τη «Συνδιάσκεψη του προοδευτικού πόλου», η οποία θα γίνει στις 6 Απριλίου στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου.

Σ' αυτή τη «φουρνιά» θα ανήκουν τα πολιτικά πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπικότητες εκτός κόμματος από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (όπως ο Σπύρος Δανέλλης και η Μαρία Ρεπούση) και εντός κυβέρνησης (όπως η Έλενα Κουντουρά).

Οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής θεωρούνται βέβαιες, με την Κουμουνδούρου να κρατά (φυσικά...) κλειστά τα χαρτιά της για τη συνολική εικόνα του ευρωψηφοδελτίου.

Πόλεμος «Κόκκαλη - Μαρινάκη»

Η σκληρή ανακοίνωση που έσπευσε να εκδώσει αμέσως η ΝΔ για την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη δείχνει «τον βαθμό ενόχλησης της Πειραιώς» γι’ αυτή την επιλογή, όπως σημειώνουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Κόκκαλης είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον συνδυασμό του δημάρχου Γιάννη Μώραλη (και στενού συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη). Όταν προ δύο εβδομάδων διέρρευσε η πληροφορία για ευρω-υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη, ο κ. Μώραλης του ζήτησε να παραιτηθεί από τον συνδυασμό του.

Όπερ και εγένετο. Με τον τρόπο αυτό κηρύχθηκε... ο επίσημος πόλεμος ανάμεσά τους, ενώ στον Πειραιά και στα πολιτικά γραφεία γίνεται ανοικτά πλέον λόγος για «πόλεμο Κόκκαλη-Μαρινάκη».

Στο πλευρό του ο Σωκράτης;

Επισήμως, από την Κουμουνδούρου παραπέμπουν στη δράση που ανέπτυξε ο κ. Κόκκαλης ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά στο προσφυγικό, καθώς «συμμετείχε δυναμικά και καθοριστικά στην ανθρωπιστική υποστήριξη υποδοχής του μεγάλου προσφυγικού κύματος κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016».

Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης, όταν χιλιάδες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στις πύλες του Μεγάλου Λιμανιού, ενώ συνέβαλε στο να αποτραπούν έκτροπα από ακροδεξιούς κύκλους της περιοχής. Ανεπισήμως, ποντάρουν στην απήχηση που έχει η οικογένεια Κόκκαλη στους οπαδούς του Ολυμπιακού -κυρίως εκείνους που είναι οργισμένοι για την πορεία της ομάδας υπό τον σημερινό ιδιοκτήτη της και αναπολούν «την εποχή του Σωκράτη».

Μένει να φανεί εάν αυτό το στοιχείο θα αποδώσει εκλογικά στον Πέτρο -κάτι που θεωρείται βέβαιο, εφόσον εμφανισθεί στο πλευρό του ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Αργά τη νύχτα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη ΝΔ για τα περί διαπλοκής: «Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Μαρινάκη να τις βγάζει κάποια από τις εφημερίδες του. Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι τις βγάζει και η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Τσάμπα τους πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα άλλωστε; Ως προς την ουσία, το να μιλά η ΝΔ για διαπλοκή, που λειτουργεί ως φερέφωνο του κ. Μαρινάκη, πάει πολύ. Γελάει ο κόσμος...».

Προς αντιστασιακούς «του βουνού»

Στους παλιούς αριστερούς (ανεξαρτήτως… ποδοσφαιρικών προτιμήσεων) προβάλλεται ότι ο ευρω-υποψήφιος είναι, συν τοις άλλοις, «εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη», του γιατρού αντιστασιακού και μέλους της «κυβέρνησης του βουνού» ως υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης, σε ανακοίνωση που διένειμε αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Προσερχόμαστε, λοιπόν, στην πλατιά ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που σηματοδοτεί αυτό το ψηφοδέλτιο, με σκοπό να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού στην Ευρώπη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων, ως κεντρική προτεραιότητα, στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Πρόθεσή μου είναι, ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης "ΚΟΣΜΟΣ", να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Ευρώπη να βαδίσει στον δρόμο της αλληλεγγύης, της γνώσης και της βιώσιμης ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v