Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ επίθεση από ΝΔ για την υποψηφιότητα Πέτρου Κόκκαλη

Γιατί η ΝΔ σχολίασε με οξεία επίθεση σε επιχειρηματία και Μαξίμου. Η κόντρα Κόκκαλη - Μαρινάκη και η επέκτασή της στην πολιτική. «Βρώμικη» προεκλογική περίοδο περιμένει η Πειραιώς.

Φουλ επίθεση από ΝΔ για την υποψηφιότητα Πέτρου Κόκκαλη

Η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή δεν αποτέλεσε έκπληξη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο επισήμως έδωσε το έναυσμα για μία ακόμη μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, η Πειραιώς εξαπέλυσε πυρ κατά του επιχειρηματία αλλά και του πρωθυπουργού, με γαλάζιες πηγές να χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή του κ. Κόκκαλη στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ ως «επιτομή της υποκρισίας».

Μέχρι τώρα, όπως σημειώνουν στη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «υπηρέτη της οικονομικής ολιγαρχίας και προστατευόμενο της επιχειρηματικής ελίτ, που επιθυμεί την πολιτική αλλαγή και την επιστροφή στο παλαιό κατεστημένο». Όμως με τη χθεσινή εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει αφού «και με τη βούλα πια, Μέγαρο Μαξίμου και διαπλοκή συμπορεύονται ανερυθρίαστα».  

Επί της ουσίας, η κόντρα της οικογένειας Κόκκαλη με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη παίρνει πλέον έντονη πολιτική χροιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζει τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού με τη ΝΔ και αντιστοίχως, από την άλλη, την Πειραιώς να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υποψηφιότητα Κόκκαλη με το κυβερνών κόμμα.

«Κόκκαλης στα δημόσια έργα, Κόκκαλης στο Κόντρα Τσάνελ, τώρα Κόκκαλης και στην Ευρωβουλή», ήταν το καυστικό σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει πως με τα νέα δεδομένα, «έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή».

Πολωτικό κλίμα

Οι επόμενες κάλπες, όπως όλα δείχνουν, θα στηθούν μέσα σε ένα άκρως πολωτικό κλίμα, με τη ΝΔ να περιμένει ακόμα και κτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Χαρακτηριστική η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση (news247) του στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου: «Όλο και κάτι θα ψάξουν να βρουν για να σερβίρουν ενόψει εκλογών. Μπορεί να κατασκευάσουν κάποια σκευωρία, όπως εκείνη της Novartis που την έστησαν μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για το μακεδονικό», σημείωσε, εκτιμώντας ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να περιμένει τα πάντα. Αναμένω από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ την πιο κίτρινη καμπάνια που έχουμε ζήσει ποτέ. Αναμένω παρεμβάσεις στους θεσμούς», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γαλάζιος ευρωβουλευτής (και εκ νέου υποψήφιος) Μανώλης Κεφαλογιάννης, που εκτίμησε ότι οι εθνικές κάλπες «θα είναι οι πιο βρώμικες εκλογές», καθώς «το Κράτος Δικαίου, με τις ενέργειες της κυβέρνησης, πλήττεται ανεπανόρθωτα».

Εντός αυτού του πλαισίου, η ΝΔ, όπως έχει αποφασιστεί από την ηγετική ομάδα, «όποτε προκαλείται, θα απαντά» και αυτός, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η «κυβερνητική προπαγάνδα».

Επειδή όμως οι εθνικές εκλογές, όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου (που πάντα υπάρχει στην πολιτική), μάλλον θα γίνουν μετά τις ευρωκάλπες, σε αυτές στρέφεται η προσοχή της ΝΔ, που τους προσδίδει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, θεωρώντας τες «αρχή του τέλους» της κυβέρνησης. Σε εγκύκλιο, για παράδειγμα, που απέστειλε ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης προς τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, τονίζει ότι προέχουν οι περιφερειακές και οι ευρωεκλογές, για τις οποίες θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, το μεσημέρι της  Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v