Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο αφήγημα της επόμενης μέρας ποντάρει η ΝΔ

Βλέπει «επιστροφή» εποχής Βαρουφάκη. Γιατί επικαλείται τον Γάλλο διανοητή και οικονομολόγο Σερζ Λατούς. Έμφαση Μητσοτάκη στο θέμα των επενδύσεων.

Στο αφήγημα της επόμενης μέρας ποντάρει η ΝΔ

Η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν  έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την επόμενη μέρα» βρίσκεται στο επίκεντρο της ρητορικής και του πολιτικού αφηγήματος της ΝΔ. Με αυτό το επιχείρημα θα πορευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο  δρόμο προς τις εκλογές και με βάση αυτό θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξίζει της εμπιστοσύνη τους. Ψηλά στην ατζέντα της τα τελευταία 24ωρα είναι το όνομα και οι θέσεις  του Γάλλου διανοητή και οικονομολόγου Σερζ Λατούς, τον οποίο επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ο οποίος, κατά την Πειραιώς, μιλά για την  ανάγκη αποανάπτυξης, της λελογισμένης ύφεσης μιας χώρας,  προτρέποντας τους πολίτες να συμβιβαστούν με την ιδέα να μην επιζητούν περισσότερα, προκειμένου να μην είναι δυσαρεστημένοι αν δεν τα καρπώνονται.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίζει αυτόν τον άνθρωπο ως τον  νέο γκουρού της οικονομικής θεωρίας και το συσχετίζει με το αύριο της χώρας. Είναι σαν να επιστρέφει στο όραμα Βαρουφάκη. Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικά κανένας σχεδιασμός». Με αυτά  τα λόγια στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ επιτίθεται στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως στηρίζεται σε θεωρίες που «είναι καινοφανείς και που δείχνουν το έλλειμμα οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδιασμού και πραγματικής βάσης. Αφού συνθηκολόγησε με το… απεχθές  μνημόνιο και τη… νεοφιλελεύθερη πολιτική, υποτίθεται πως κάνει τους περαιτέρω σχεδιασμούς του», σημειώνει η ίδια πηγή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΝΔ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το στρατηγικό επιχείρημα ότι έχει φέρει την ανάπτυξη στον τόπο και οι γαλάζιοι  καταστροφολογούν, τώρα «ξαφνικά επικαλείται τον οικονομικοφιλόσοφο», που έχει μιλήσει για «μετρημένες μέρες» του ευρώ, για επιστροφή στη δραχμή και για την ύπαρξη ξεχωριστού κρητικού νομίσματος.  

«Μεγάλες επενδύσεις»

 «Ο κ. Τσίπρας, αφού ο ίδιος απέτυχε να δημιουργήσει  συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης στη χώρα, ανακάλυψε τώρα τη λύση στις θεωρίες περί λιτής αφθονίας, όπου στην πράξη, ο πολύς κόσμος θα ζει στη μιζέρια και η πολιτική νομενκλατούρα θα ζει καλά. Μας έδωσε και ένα ανάλογο δείγμα του διλήμματος των επόμενων εκλογών», εκτίμησε χθες η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, θέτοντας το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους: «Θέλουμε μια  Ελλάδα χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών προσδοκιών με πολίτες που θα αρκούνται στα λίγα που θα μοιράζει ευκαιριακά το κράτος ή μια Ελλάδα που θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα παράγει δουλειές καλά πληρωμένες και εισοδήματα για όλους;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμφαση δίνει στο  θέμα των επενδύσεων, εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για «ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις» και πολιτική «στασιμότητας», ενώ εκτιμά ότι ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές «θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα και θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις». Σε κάθε  ευκαιρία, μάλιστα, περιγράφει ως προσωπικό του στοίχημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας διεθνώς, μέσα από ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, θέτει ως βασική του προτεραιότητα το ξεκόλλημα των μεγάλων επενδύσεων στη  χώρα, στις οποίες -όπως σημειώνει- το κυβερνών κόμμα βάζει συνεχή εμπόδια.

Στο μεταξύ, η ΝΔ, με αφορμή και τις τελευταίες -πολλές φορές αντιφατικές- φημολογίες, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών τη σύγκληση  της διακομματικής επιτροπής ώστε να πληροφορηθεί επισήμως και με όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο  θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις: οι ευρωεκλογές, οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v