Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Συνταγματική κάλυψη στον Αδ. Γεωργιάδη δίνει η ΝΔ

Πώς συνέδεσε ο Α. Τσίπρας το «γαλάζιο όχι» σε πτυχή του Συνταγματικού άρθρου 86 για το υπουργικό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Ευθεία αναφορά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Κυβέρνηση: Συνταγματική κάλυψη στον Αδ. Γεωργιάδη δίνει η ΝΔ

Συνταγματική κάλυψη σε πρώην υπουργούς που κατηγορούνται ή θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας «βλέπει» η κυβέρνηση, πίσω από την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει σχετική διάταξη στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή χθες, αναφέρθηκε ευθέως στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανήκει στα πολιτικά πρόσωπα που διερευνώνται για το σκάνδαλο Novartis.

«O κ. Γεωργιάδης εδώ και μέρες βγαίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεξιά και αριστερά, και δεν λέει "είμαι αθώος για όσα με κατηγορούν" -πιθανόν να είναι αθώος ο άνθρωπος-, αλλά λέει ότι "ακόμα κι αν έχω δίωξη, έχει παραγραφεί"», είπε.

Το θέμα ανέκυψε από την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αναθεώρηση του περίφημου «άρθρου 86» του Συντάγματος περί (μη) ευθύνης υπουργών. Η ψήφος ήταν θετική στο πρώτο σκέλος της κυβερνητικής πρότασης, στο να μην υπάρχει δηλαδή ο ασφυκτικός χρονικός περιορισμός στη δίωξη πολιτικού προσώπου, αλλά να ισχύει ό,τι για όλους τους πολίτες.

Ήταν αρνητική όμως στο δεύτερο σκέλος, στην ερμηνευτική δήλωση δηλαδή, που ορίζει ότι αδικήματα που τελούνται επ' ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων δεν αντιμετωπίζονται ως πολιτικά και, άρα, την δίωξη πρέπει να ασκεί απευθείας η Δικαιοσύνη και όχι η Βουλή.

Κατά το κυβερνητικό επιχείρημα, με την εν λόγω ερμηνευτική δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα Συνταγματική διάταξη, καθώς, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, υπάρχουν δύο απόψεις για το εάν το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας ανήκει σ' αυτά που παραγράφονται ή στα άλλα (όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που χαρακτηρίζονται διαρκή.

«Ποια αναδρομικότητα;»

Η ΝΔ αντέδρασε, τονίζοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι καταψήφισε την «ανούσια» ερμηνευτική δήλωση επειδή «είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος».

Η ανταπάντηση του Μαξίμου, μέσω κυβερνητικών πηγών, είναι πως το «όχι» της ΝΔ οφείλεται στον φόβο για τα επερχόμενα. «Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη, ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας».

Η «τύχη» της ερμηνευτικής δήλωσης θα κριθεί στην επόμενη Βουλή, που θα είναι Αναθεωρητική, ενώ θα πρέπει να συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους για να ισχύσει.  Μέχρι τότε, η αντιπαράθεση για το εάν το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα πυροδοτηθεί εκ νέου, μόνο εάν «τρέξουν» οι δικαστικές εξελίξεις για τη Novartis και αποδοθεί η σχετική κατηγορία σε πρώην υπουργούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v