Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγματική αναθεώρηση: Χωρίς εκπλήξεις η 2η ψηφοφορία

Με 224 υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία εξασφαλίζει ότι δεν θα διαλύεται η Βουλή. Περισσότεροι ψήφοι για το άρθρο 3 περί θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

Συνταγματική αναθεώρηση: Χωρίς εκπλήξεις η 2η ψηφοφορία

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και πλέον η επόμενη Βουλή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Και τα 49 άρθρα που είχαν “προκριθεί” στην πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν και στο δεύτερο “γύρο” πάνω από 151 ψήφους και έτσι μπορούν να αναθεωρηθούν.

Τα “φώτα” πέφτουν κυρίως στο άρθρο 32, που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας . Υπέρ της αναθεώρησης ψήφισαν 224 βουλευτές (221 στην προηγούμενη ψηφοφορία) και έτσι η επόμενη Βουλή μπορεί να αποφασίσει τις αλλαγές με 151 ψήφους.

Μεγάλη πλειοψηφία συγκέντρωσαν το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (237 ναι στην αναθεώρηση), το άρθρο 68 για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών , εφ' όσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών ( 247 θετικές ψήφοι) και το άρθρο 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (255 ψήφοι).

Ενδιαφέρον έχει και το ότι το άρθρο 3 (προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους) συγκέντρωσε σε αυτή την ψηφοφορία 156 ψήφους (όταν στον προηγούμενο γύρο είχε κριθεί στο νήμα με 151 ψήφους).

Σημειώνεται πως όσα άρθρα πήραν περισσότερες από 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν από 151 βουλευτές. Σε όσα άρθρα συγκέντρωσαν από 151 έως 179 ψήφους τότε μετά τις εκλογές απαιτούνται 180 βουλευτές για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση.

Το ενδιαφέρον τώρα “μετατοπίζεται” στη Βουλή, που θα προκύψει μετά από τις εκλογές και η οποία θα τοποθετηθεί πάνω στα αναθεωρητέα άρθρα. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή Βουλή αποφασίζει όχι μόνο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν αλλά και για την κατεύθυνση των αλλαγών. Την κατεύθυνση θα την αποφασίσει η επόμενη Βουλή λέει η Νέα Δημοκρατία, που έχει διαφωνήσει με μια σειρά άρθρων που έχουν “περάσει” από την ψηφοφορία.

«Εδώ δεν έχουμε τη σύγκρουση απλώς δύο πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η διαδικασία μένει μετέωρη, καθώς “ακόμα και ο συνταγματικός χάρτης της χώρας χρησιμοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φθηνό αντιπερισπασμό”.

Συζήτηση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα, ο οποίος είπε πως μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκίνησε αυτή η Βουλή. Αλλά να επανεκκινήσει ταχύτατα μια αναθεωρητική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλα τα «βαριά» θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v