«Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν τη λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα στο θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, ή θα θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για την προστασία των υπουργών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια ευρύτερη αναφορά λέγοντας ότι «στη νέα φάση που έχει μπει η παγκόσμια οικονομία αλλά και το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η βούληση του λαού γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να επηρεάσει τις ασκούμενες πολιτικές».
«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή δέχεται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα. Από τις αγορές χρήματος, από τις εντολές και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, από δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, από διεθνείς οργανισμούς και όργανα που αγνοούν συνήθως τη λαϊκή ετυμηγορία για να επιβάλλουν πολιτικές προκατασκευασμένες σε συνθήκες εργαστηρίου», συμπλήρωσε.
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, σε αυτό αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο, έναν πολιτικό κύκλο τετραετίας.
Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα, στον βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος. Και θα καταλήγουμε σε έναν διορισμένο-τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής.
Όπως είπε, η θέση αυτή πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 ψήφους το 2020. «Αυτή είναι η αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού, που εργαλιοποιεί ακόμη και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση».
«Εδώ δεν έχουμε τη σύγκρουση απλώς δύο πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Από τη μια πλευρά, την τάση που επιδιώκει την ενίσχυση του αυταρχισμού, την απαξίωση των δημόσιων αγαθών, την υποταγή της πολιτικής στους τεχνοκράτες και στην ελίτ, την ανάθεση της διεύθυνσης των κοινωνιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Την τάση δηλαδή που πολιτικά εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε την κοινωνική τάση που επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Την τάση δηλαδή που πολιτικά εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση. Πήρε θέση το 2012, όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην Ελλάδα. Πήρε θέση το 2015, όταν επέλεξε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Θα πάρει θέση και το 2019. Και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Γιατί δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουν».
Η καταγγελία
Οπως κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται, είπε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί.