“Δημοψήφισμα” απέναντι στην κυβέρνηση χαρακτήρισε τις εκλογές του Μαΐου από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας εφ' όλης της ύλης επίθεση με αιχμή του δόρατος τη Συνταγματική Αναθεώρηση. “Η κάλπη του Μαΐου είτε είναι τριπλή είτε είναι τετραπλή είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες” σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές κύριε Τσίπρα συνεχίζετε να λέτε ψέματα”.
“Στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, εύκολες διαμαρτυρίες, και άστοχες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν ροή πραγμάτων” επεσήμανε χαρακτηριστικά. Μίλησε δε για δύο “μηνύματα” που θα βγουν από την κάλπη: την αποδοκιμασία της κυβέρνησης από τους πολίτες και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεχίζοντας τα βέλη επεσήμανε πως οι πολίτες θα τοποθετηθούν στην κάλπη για τα δύο μνημόνια, τους 29 φόρους, τις περικοπές στις συντάξεις, τις κατασχέσεις αλλά και για “μία νέα εθνική πληγή που αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς ταυτότητα και γλώσσα Μακεδονική”. “Θα κριθεί και αυτό” σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ψέματα, σκευωρίες, διχασμό και ένα τεράστιο κύμα προπαγάνδας”.
Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα “πως σας λένε τώρα; Προοδευτική Συμμαχία; Άλλοι βουλευτές ξεκίνησαν τη συζήτηση για την αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν,. Αυτός είναι ο προσδιορισμός της κυβέρνησης- κουρελού”.
Όσον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος επεσήμανε πως “δυστυχώς μένει μετέωρη. Ακόμα και ο συνταγματικός χάρτης της χώρας χρησιμοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φθηνό αντιπερισπασμό”. Συνέχισε λέγοντας “σήμερα κλείνει δυστυχώς ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας” και προσέθεσε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση έπεσε “θύμα” του ΣΥΡΙΖΑ.
“Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση της σημερινής Βουλής” ήταν το “μήνυμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα θέμα, που έχει διχάσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει πως η τωρινή Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως “δίνει” και την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος σε αυτή τη στάση του κυβερνώντος κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρόκειται για “έμμεση παραδοχή ήττας", λέγοντας πως “προσβάλει τον ελληνικό λαό γιατί του λέει ότι η δική τους ψήφος δεν έχει σημασία”
Όσον αφορά στο “καυτό” θέμα της εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβερνητική πλευρά θα πρέπει “να κάνει το απλό, να υπερψηφίσει το άρθρο 32 όπως έχετε δεσμευτεί. Δεν φαντάζομαι μέχρι την ψηφοφορία να αλλάξετε γνώμη κύριε Τσίπρα”. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο άρθρο στην πρώτη ψηφοφορία είχε πάρει 221 ψήφους και αν συγκεντρώσει τώρα περισσότερες από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή μπορεί να αναθεωρηθεί από 151 βουλευτές.
Αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως πρόκειται για “θεσμικά επικίνδυνες διατάξεις, ανούσιους βερμπαλισμούς και παρωχημένα συνθήματα”. Μάλιστα έκανε λόγο για “ολέθριες” προτάσεις, όπως η Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής "ώστε η χώρα να μην έχει ποτέ σταθερή κυβέρνηση". Και έκανε λόγο για “αχρείαστες διατυπώσεις για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας αλλά και συνεχιζόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα οδηγούσαν σε παράλυση διαρκείας.
Συνεχίζοντας τα πυρά προς την κυβερνητική πλειοψηφία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αναφορές σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, το επενδυτικό περιβάλλον, η αποτελεσματική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, το περιβάλλον κ.ά.
Κατά την ομιλία του- λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν- ο Κυριάκος Μητοστάκης ξεδίπλωσε το πλέγμα των “γαλάζιων” προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Έκανε μάλιστα αναφορά και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση (και δεν συγκέντρωσαν 151 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία), εστιάζοντας στα άρθρα 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) και 24 (για το περιβάλλον).
Όσον αφορά στην ουσία των άρθρων που θα μπουν σε ψηφοφορία επεσήμανε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες:
*΄Αρθρα που υπερψηφίστηκαν από περισσότερους από 180 βουλευτές και θα είναι στην επόμενη Βουλή (π.χ. διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις Ανεξάρτητες Αρχές κ.α.)
*Άρθρα που συγκέντρωσαν 151 ψήφους,, κάνοντας αναφορά στην απλή αναλογική, στα δημοψηφίσματα και σε άλλους- όπως ανέφερε – ιδεοληπτικούς νεοτερισμούς. “Αυτές οι προτάσεις δεν πρόκειται να συζητηθούν από την επόμενη Βουλή” είπε χαρακτηριστικά.
“Δυστυχώς η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Μία χαμένη ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Μία χαμένη ευκαιρία σε αυτό το κλίμα ακραίας τοξικότητας που επιμένετε να καλλιεργείται, να βάζουμε στην άκρη κομματικές σκοπιμότητας και να κάνουμε αμοιβαίες παραχωρήσεις για το καλό της χώρας” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Έκανε μάλιστα λόγο για “μία αντιπαράθεση που είναι τόσο ανούσια και τόσο τοξική που αναγκάζει τους πολίτες να αποστρέφουν το βλέμμα τους από την πολιτική”