Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση μέσω... Συντάγματος από Μητσοτάκη

Πώς θα κινηθεί στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση. Οι συνταγματολόγοι, η εξασφάλιση της τετραετίας και το άρθρο 32. Γαλάζια «μαχαίρια» για τον Ποινικό Κώδικα.

Αντιπολίτευση μέσω... Συντάγματος από Μητσοτάκη

«Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η όποια αναθεώρηση απομένει δεν είναι πλέον ευρεία και τολμηρή», λένε στη ΝΔ, με φόντο τη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, στην οποία δεν θα συμπεριληφθούν οι γαλάζιες προτάσεις για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το άρθρο 24 για το περιβάλλον και αυτά για τη Δικαιοσύνη, την ανάπτυξη, τη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση.

Η αποτυχία να εξασφαλιστεί το επίμαχο όριο των 151 ψήφων κατά την πρώτη ψηφοφορία πριν από ένα μήνα, έθεσε εκτός μερικά από τα πιο βασικά -κατά τη ΝΔ- σημεία στα οποία θα έπρεπε να στηριχθεί η συνταγματική αναθεώρηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, η οποία εκτιμάται γύρω στο μεσημέρι, ετοιμάζεται για νέα σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει ότι μεταξύ των δύο κοινοβουλίων υπάρχει η λαϊκή εντολή, καθώς μεσολαβούν εκλογές, συνεπώς θα υποστηρίξει εκ νέου ότι στις επόμενες κάλπες δεν ψηφίζεται μόνο κυβέρνηση αλλά και η κατεύθυνση των αλλαγών. Αν και το πρόβλημα της χώρας σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό, θα καλέσει την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία».

Έμφαση αναμένεται να δώσει στην άποψη ότι η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, και θα επικαλεστεί την προ ολίγου καιρού σχετική συνάντησή του με επτά συνταγματολόγους.

Εξασφάλιση τετραετίας

Με ενδιαφέρον στη ΝΔ περιμένουν τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32 σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ουσιαστικά την εξασφάλιση της τετραετίας για την επόμενη κυβέρνηση, το οποίο είχαν καταψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία. Τώρα, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι βουλευτές του θα κρατήσουν την ίδια στάση, στην αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν «μικρό καλάθι».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά εξευτελιστεί καταψηφίζοντας το άρθρο 32, προκειμένου δια αυτού του τρόπου να αποτρέψει ουσιαστικά την τετραετία της ΝΔ, του οφείλω να αποκαλύψω ένα μυστικό: εμείς, ως ΝΔ, την εξασφάλιση της τετραετίας θα την κατοχυρώσουμε από την πανίσχυρη εντολή που θα λάβουμε από τον ελληνικό λαό που θα μας δώσει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί, και το έργο μας να κριθεί στις επόμενες εκλογές του 2023», δήλωσε πρόσφατα ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσες προτάσεις συγκεντρώσουν στη σημερινή ψηφοφορία τουλάχιστον 180 ψήφους, θα χρειάζονται στην επόμενη Βουλή απλή πλειοψηφία 151 και το αντίστροφο: αν συγκεντρώσουν τώρα 151 ψήφους, θα απαιτηθούν 180 στο επόμενο Κοινοβούλιο. 

Ποινικός Κώδικας

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης σχετικά με τις προτάσεις της για τον Ποινικό Κώδικα. «Οι απαράδεκτες αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση έχουν ονοματεπώνυμο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μαστρογεωργίου, εξηγώντας: «Ευνοούν σκανδαλωδώς τη Χρυσή Αυγή στην εν εξελίξει δίκη της. Φροντίζουν να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα. 

Αποθρασύνουν τους κουκουλοφόρους να πετούν ατιμώρητοι μολότοφ. Οι ιδεοληψίες και οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσουν. Ας το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση, αποσύροντας μόνη της τις προκλητικές προτάσεις της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v