Και το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλεί την κυβέρνηση. Στηρίζει τους υποψήφιους γαλάζιους περιφερειάρχες απέναντι στους «αντάρτες». Πώς σχολιάζει η Πειραιώς την απόφαση του Eurogroup.

Και το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα της ΝΔ

Το προσφυγικό επαναφέρει στην αντιπολιτευτική της ρητορική η ΝΔ, με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί  στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια, απ’ όπου αναμένεται να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη μεταναστευτική της πολιτική. Θα της καταλογίσει «ιδεοληψία, ανικανότητα και αδιαφάνεια» και ενώ η χώρα μας έχει στη διάθεσή της ουκ ολίγα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, κάποιοι θεωρούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Παράλληλα, κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση «προσπαθεί να αποκρύψει με κάθε τρόπο» και οι οποίες «σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς πόρους» που παρέχονται στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στηλιτεύσει για μία ακόμη φορά την «πρώτη φορά Αριστερά» σε σχέση με τους «καταυλισμούς ντροπής» που κατακλύζονται από πρόσφυγες, κυρίως στα ελληνικά νησιά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών ασύλου για τη γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μιλήσει και σε κομματική εκδήλωση, θα δηλώσει για μία ακόμη φορά τη στήριξή του στην υποψήφια Περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία θα πάρει και την Παρασκευή κατά την περιοδεία του σε Ροδόπη και Ξάνθη, προωθώντας την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο περιφέρειες υπάρχουν και «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, από στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ, και η Πειραιώς θέλει να εξασθενήσει στον μέγιστο βαθμό τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες, δεδομένου ότι οι περιφερειακές κάλπες έχουν έντονα πολιτικό χαρακτήρα.   

Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου και στα ζητήματα της οικονομίας και με αφορμή την απόφαση του Eurogroup, μιλά για «επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση» και ενώ η κυβέρνηση «δεν προχωρά στην πράξη ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις». Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανάρτηση στο twitter του διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιου Πέτσα: «Αναβολή, λέει, γιατί δεν προχωρούν τα ‘προαπαιτούμενα’. Ενώ κάποια ‘θεματάκια’ όπως του κομματικού Κράτους, των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, της βιωσιμότητας των τραπεζών, των προσφυγών για αναδρομικά, της επένδυσης στο Ελληνικό, της ΔEH κ.λπ., έχουν λυθεί... Όχι άλλα χαμένα χρόνια», σημείωσε.

Αλλά και ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, με δημόσια παρέμβασή του, υποστήριξε πως προαπαιτούμενα και εκταμίευση δόσης συνιστούν «την απόλυτη επιβεβαίωση ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έχοντας αναλάβει συγκεκριμένες μνημονιακές δεσμεύσεις». Η μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, την οποία το γαλάζιο στρατόπεδο αποδίδει στην «κυβερνητική ολιγωρία και προεκλογικές σκοπιμότητες», καθυστερεί -όπως καταγγέλλουν- την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του -σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Δεκέμβριο- χρέους, στερεί ρευστότητα από την οικονομία, καταδεικνύει ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει, ενισχύει την αναξιοπιστία της χώρας και εκπέμπει αρνητικό μήνυμα για τις αγορές.

Στο εσωκομματικό πεδίο, διακριτές εξακολουθούν οι δύο τάσεις, όπως τις εκφράζουν από τη μία, ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης και από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας και παρά τις προσπάθειες της εκπροσώπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη να ρίξει τους τόνους. Ο κ. Γεωργιάδης, σε νέα του τοποθέτηση, εξέφρασε τη γνώμη πως ο κ. Δένδιας «έχει πέσει θύμα των τίτλων», αναγνώρισε τη διαφορά απόψεων και ύφους και εκτίμησε πως ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει «ανάμεσα στο ύφος comme il faut Δένδια-Χατζηδάκη και στο δικό μου ύφος». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v