Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το όνομα αυτού: «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία»

Σήμερα η πρώτη «συνάντηση» εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος και των συνεργαζόμενων από τον προοδευτικό χώρο για το νέο σχήμα. Ευρω-υποψήφιοι για κεντροαριστερά και αριστερά… γούστα. Ο Α. Τσίπρας συγκαλεί την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα αυτού: «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία»

Υπό τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» θα δώσει τη μάχη της ευρωκάλπης το συμμαχικό σχήμα που θα συμπράξει εκλογικά με το κυβερνών κόμμα.

Οι διεργασίες για τη συγκρότησή του έχουν αρχίσει, ενώ σήμερα στην Κουμουνδούρου θα γίνει η πρώτη σύσκεψη μεταξύ αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των κινήσεων και προσωπικοτήτων που έβαλαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της συνεργασίας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η σημερινή σύσκεψη θα δρομολογήσει την Πανελλαδική Σύσκεψη (ή Συνδιάσκεψη, όπως πιθανότατα θα ονομαστεί) του σχήματος, που θα γίνει στις 27 Μαρτίου, με στόχο να συγκροτηθεί οργανωτικά: να αναδείξει δηλαδή συντονιστικό κέντρο, να διαμορφώσει την εκλογική διακήρυξη, να οργανώσει τις εκδηλώσεις-περιοδείες και να καταλήξει στην τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου.

Πλην απροόπτου, αυτό το σχήμα θα «κατέβει» και στις εθνικές εκλογές, αν και, εν προκειμένω, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το (εθνικό) ψηφοδέλτιο θα υπογράφεται μόνο ως «ΣΥΡΙΖΑ», καθώς ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει τον εκλογικό συνασπισμό κομμάτων.

Για κεντροαριστερά και αριστερά γούστα

Η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε χθες τους πρώτους 16 ευρω-υποψηφίους, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Από τη «φουρνιά» αυτή έγινε φανερή η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να τηρήσει σωστή δοσολογία στη διεύρυνση, προκειμένου να απευθυνθεί όχι μόνο στο κεντροαριστερό ακροατήριο αλλά και σ' εκείνο της «πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς».

Έτσι, δίπλα στα ονόματα της Μαρίας Ρεπούση, της Ιωάννας Τσάτσου-Παπαδημητρίου και της Φωτεινής Σκοπούλη, βρίσκονται εκείνα της Μυρσίνης Λοΐζου (εκτός από κόρη του Μάνου Λοΐζου έχει πλούσια κινηματική δράση) και του Δημήτρη Πλουμπίδη (γιου του εμβληματικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη, με βαριά ιστορία και συγκινησιακό πρόσημο).

Ισχυρή παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο έχει και το φιλομεταναστευτικό κίνημα, στο πρόσωπο του Γιονούς Μουχαμαντί (προέδρου του ελληνικού Φόρουμ Μετανάστευσης), ενώ η μουσουλμανική μειονότητα εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Ουφούκ Μουσταφά.

Η πρώτη 16άδα επιχειρεί να δώσει το στίγμα του ευρωψηφοδελτίου, καθώς υπολείπονται 26 ονόματα, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται πολλές «εκπλήξεις», σύμφωνα με κομματικά στελέχη.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη. Η ανακοίνωση των δικών τους ονομάτων θα γίνει αφού κατατεθεί (σ.σ. εντός των ημερών) η τροπολογία με την οποία θα αίρεται το ασυμβίβαστο βουλευτή/υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Εννοείται πως όποιοι βουλευτές εκλεγούν ευρωβουλευτές, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στην ελληνική Βουλή στα τέλη Ιουνίου -πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ευρω-υποψηφιότητα έχουν ανακοινώσει από τη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το ενδεχόμενο να βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία με 149 βουλευτές είναι ισχυρό, καθώς οι επιλαχόντες των Κουντουρά-Δανέλλη ομνύουν στα κόμματά τους, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, αντίστοιχα. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, πάντως, δεν θα προκύψει πρόβλημα καθώς οι εθνικές εκλογές θα είναι πλέον κοντά και δεν θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης.

Τα ζητήματα της προοδευτικής συνεργασίας και του ευρωψηφοδελτίου θα απασχολήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v