ΝΔ: Μάχη για να «κερδίσει» τους ασθενέστερους

Πώς διαβάζει η Πειραιώς τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Πού αναζητείται βελτίωση των γαλάζιων επιδόσεων. Τι υποστηρίζει το επιτελείο Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία.

ΝΔ: Μάχη για να «κερδίσει» τους ασθενέστερους

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, σε κάθε τους λεπτομέρεια, μελετά το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αναγνωρίζουν ότι η πρόθεση ψήφου από μόνη της δεν «φωτίζει» πάντα όλα τα δεδομένα.

Το συμπέρασμα που αποκομίζουν, όπως λένε, είναι ενθαρρυντικό για την τελική έκβαση των εκλογικών μαχών, αφού -κατά τις ίδιες πηγές- ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις όσον αφορά τις προτιμήσεις όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων πληθυσμού.

Εκεί, πάντως, που η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να βελτιώσει τις επιδόσεις της είναι:

1. Στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους. Είναι ίσως το μοναδικό σημείο στο οποίο, κατά το γαλάζιο επιτελείο, ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει -έστω οριακά- του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων των αδύναμων πολιτών. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, στη ΝΔ δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάδειξη των κοινωνικών μέτρων που έχουν εξαγγείλει και απευθύνονται στη στήριξη των πολιτών αυτών και γενικότερα της μέσης οικογένειας. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η κατ’ επανάληψη επίσκεψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις «λαϊκές» και υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας -και όχι μόνο αυτής, ενώ τη δική της συμβολική σημασία έχει η επιλογή του στις εθνικές εκλογές να είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της διασπασμένης πια Β' Αθηνών.   

2. Στις νεότερες ηλικίες κάτω των 25 ετών, οι οποίες, κατά την ερμηνεία της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, έχουν μια καθολική δυσπιστία έναντι των πολιτικών και ένα έλλειμμα ελπίδας ότι μια νέα κυβέρνηση μπορεί να διαφοροποιήσει τα πράγματα. «Είναι άνθρωποι που γνώρισαν την κρίση στην εφηβεία τους και σήμερα είναι φυσιολογικό να έχουν επιφύλαξη για όλους και για όλα», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως η ΝΔ προσπαθεί να τους προσεγγίσει με απτά επιχειρήματα ακόμα και εκτός πολιτικής, αλλά κυρίως μέσα από την καθημερινότητά τους. «Να τους εξηγήσουμε, λόγου χάρη, με απλά λόγια, γιατί η προσέλκυση επενδύσεων είναι η μόνη αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και της οικονομίας», σημειώνει.

3. Στις γυναίκες, όπου στην Πειραιώς διαπιστώνουν μεν προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον πρωθυπουργό, όμως με μικρότερη διαφορά σε σχέση με τους άντρες ψηφοφόρους. Σε κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να προσεγγίσει το «ωραίο φύλο», όπως για παράδειγμα έκανε την περασμένη εβδομάδα, στη γιορτή της γυναίκας, όταν μέσω twitter είχε ταχθεί υπέρ του αγώνα «για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας».

Δύο προϋποθέσεις

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, τόσο στις εθνικές όσο και στις ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές, στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για διψήφια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείουν ακόμα και την αυτοδυναμία, υπό δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

α) Τις επιδόσεις των κομμάτων που θα μείνουν τελικά εκτός Βουλής, με τον πήχη αυτοδυναμίας να συναρτάται απόλυτα με το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν αυτά, και β) τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Όσο πιο αυξημένη είναι αυτή, εκτιμούν στην Πειραιώς, τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα που θα δώσουν στην κυβέρνηση οι ψηφοφόροι οι οποίοι θα επανακάμψουν στις κάλπες.

Το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη προσβλέπει στην υψηλή συμμετοχή, δεδομένου και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση (ακόμα και όταν εξαντλήθηκαν οι τετραετίες των κυβερνήσεων) έχει μεσολαβήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (3,5 χρόνια σήμερα) χωρίς κανενός είδους κάλπη, εθνική, αυτοδιοικητική ή για την Ευρωβουλή. Κάτι που το μεταφράζουν σε ενθάρρυνση της συμμετοχής και όχι της αποχής και κατ’ επέκταση σε μεγαλύτερη αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v