Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και… ο μπελάς ενός «ασυμβίβαστου»

Προς κατάργηση η απαγόρευση στους βουλευτές να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ετοιμη η πρώτη «φουρνιά» υποψηφίων, με ονόματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και… ο μπελάς ενός «ασυμβίβαστου»

Στην τελική ευθεία για την τμηματική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα περίπου 15 ονόματα βρίσκονται «στο συρτάρι» και θα βγουν τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, ενώ, όπως έχουμε σημειώσει, θα ανήκουν τόσο σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όσο και σε προερχόμενους από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Με την πρώτη «φουρνιά», δηλαδή, θα δοθεί στίγμα προθέσεων και διαθέσεων για τη συγκρότηση του περίφημου προοδευτικού πόλου. Έτσι, το μόνο που θα απομένει θα είναι η οργανωτική μορφή που θα πάρει αυτός ο «πόλος», προκειμένου να μη δίνει την εικόνα διάσπαρτων παραγόντων και κινήσεων «περί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μία «λεπτομέρεια», πάντως, που απασχολεί έντονα Μαξίμου και Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα, αφορά το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή. Εάν δεν καταργηθεί, τότε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που συζητούν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να... παραιτηθούν από βουλευτές.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα για περιπτώσεις όπως του Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε την έδρα του στη Βουλή θα παραλάβει ο επιλαχών. Στην περίπτωση της Έλενας Κουντουρά, όμως, αυτό δεν ισχύει: έχει εκλεγεί βουλευτής με τους ΑΝΕΛ, στους οποίους θα επιστραφεί η έδρα εάν την παραδώσει για να διεκδικήσει θέση στην Ευρωβουλή.  Το ίδιο θα ισχύει και για τον Σπύρο Δανέλλη: παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να μετακομίσει εκ νέου στις Βρυξέλλες (σ.σ. ήταν ευρωβουλευτής προ ετών), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δεχθεί σχετικές κρούσεις προς χάρη του προοδευτικού ανοίγματος.

Όπως είναι προφανές, και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει θέμα με την πλειοψηφία των «151», εάν, στο μεταξύ, δεν εκδηλωθούν νέες μετακινήσεις προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επιμένουν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση υπέρ ή κατά της άρσης του ασυμβιβάστου. Άλλα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο θεωρούν την άρση «σχεδόν βέβαιη» και, όπως λένε, θα κατατεθεί σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Για την ιστορία, το εν λόγω ασυμβίβαστο όπως και ο «σταυρός» αντί της «λίστας» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές του 2014.

Το σημερινό Μαξίμου δεν φλέρταρε με την ιδέα της επαναφοράς της λίστας, σε αντίθεση με την ιδέα της άρσης του ασυμβιβάστου βουλευτή/υποψήφιου ευρωβουλευτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v