Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πολιτικό σχέδιο Τσίπρα για απεμπλοκή από το ΔΝΤ

Η κυβερνητική απόφαση να διεκδικήσει πρόωρες αποπληρωμές των ακριβών δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο προς την Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις και το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Ισορροπημένη η έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το πολιτικό σχέδιο Τσίπρα για απεμπλοκή από το ΔΝΤ

Σε μια σημαντική κίνηση υψηλής συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Πηγές με γνώση των διεργασιών αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ζητήσει μια μεγάλη «εξυπηρέτηση» από την ΕΕ. Και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Αυτό το βήμα είναι καθαρά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (κάτι ανάλογο είχε προσπαθήσει και είχε ανακοινώσει από το Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Αγκελα Μέρκελ. Τότε βέβαια τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν άλλα και η Γερμανία, πρωτίστως, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Σαμαρά, θεωρώντας ότι το ΔΝΤ εξυπηρετούσε τους σκοπούς Σόιμπλε ως ο «κακός» της υπόθεσης).

Η απόφαση αυτή δεν χρειάζεται παρά την έγκριση του ESM για την αποπληρωμή, δεδομένου ότι και το Ταμείο είναι επίσημος πιστωτής και δικαιούται να ζητήσει ανάλογη αποπληρωμή. Ωστόσο ήδη υπάρχει το προηγούμενο της σχετικής εξαίρεσης που πήρε η Πορτογαλία, η οποία προχώρησε σε πρόωρες αποπληρωμές.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, αρκεί μια γραπτή επιστολή προς το Ταμείο.

Σε αντίθεση με το 2014, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και τόσο το ΔΝΤ όσο και αρκετά μέλη του Eurogroup φαίνεται να βλέπουν την πρόωρη αποπληρωμή θετικά.

Ετσι, η πρώτη κρούση θα γίνει στον ESM, δεδομένου άλλωστε ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας που ενισχύθηκε από τις εξόδους στις αγορές μπορεί να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο από τα περίπου 9 δισ. δάνεια για την Ελλάδα. Αυτό όμως προϋποθέτει την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Την πάγια γραμμή του ότι τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να μπλοκάρουν τη συνολική εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της χώρας μας αναμένεται να επαναλάβει στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή του το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η έκθεση περιέχει τις απόψεις ότι το δικαστικό σύστημα αλλά και ο νόμος Κατσέλη πρέπει να λειτουργήσουν μόνο για την προστασία των αδυνάτων, κάτι που σημαίνει πρακτικά την εξαίρεση μιας μικρής ομάδας κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ συμμετέχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος και οι εκθέσεις του δεν επηρεάζουν πλέον την απόφαση του ESM για το εάν θα επιστραφεί στην Ελλάδα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τα προγράμματα ANFAS  και SNPs .

Τα χρήματα θα δοθούν όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις όπως αναγράφονται στο ευρωπαϊκό μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Η έκθεση συζητήθηκε στο ΔΣ του ΔΝΤ και αναμένεται να  είναι ισορροπημένη, αναφέροντας τα κόκκινα σημεία αλλά και τις προόδους όπως η επιτυχής επάνοδος στις αγορές.

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, η έκθεση αναμένεται να αναφερθεί στη ρευστότητα της αγοράς και την ανάγκη να χορηγούνται νέα δάνεια από τις τράπεζες, τα οποία, όμως, μπλοκάρονται ακόμα από το θέμα των κόκκινων δανείων, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο και επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα.

Παρατηρείται επίσης καθυστέρηση στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση  της αγοράς εργασίας, κριτικάρεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αναφορά γίνεται στη διοικητική μεταρρύθμιση καθώς και στις αποκρατικοποιήσεις, την αυξημένη φορολογία, την επιχειρηματικότητα και βεβαίως στα δημοσιονομικά, όπου το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2022 πρέπει να γίνει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Λόγω προεκλογικού κύκλου και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκθέσεις του Ταμείου είναι πιο «μαζεμένες» ως προς την πολιτική κατάσταση της χώρας, αν και επισημαίνεται η ανάγκη να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι με προεκλογικές παροχές, ώστε να διατηρηθεί η καλή εικόνα που έχει αρχίσει να δείχνει η Ελλάδα στις αγορές.

Ερώτημα παραμένει εάν το ΔΝΤ θα σχολιάσει τυχόν προθέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου να πληρώσει η κυβέρνηση τα αναδρομικά στους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση πιθανή απόφαση του ΣτΕ, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έκθεση συνετάχθη πριν τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ.

Κυβερνητικές πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για μονομερείς πράξεις από πλευράς κυβέρνησης, όμως από την άλλη, υπογραμμίζεται ότι πλέον η Ελλάδα αποφασίζει και εφαρμόζει σε συνεργασία με τους δανειστές της και όχι το αντίστροφο. Συνεπώς, εάν πληρωθούν τα αναδρομικά με τυχόν δικαστική απόφαση, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να ισορροπήσουν τη δαπάνη αυτή.

Διαφορετικά, η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει πολιτική παρέμβαση, ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v