Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Μετά το 10ετές φουλάρει για το νέο προοδευτικό σχήμα

«Επιστροφή στην κανονικότητα, ελπίδα και προοπτική», η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές. Νέα μεγάλη πολιτική εκδήλωση… στα βόρεια για τη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων. Η κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Καραμανλή και η αναφορά Αλιβιζάτου που εξόργισε… το ΚΙΝΑΛ.

Κυβέρνηση: Μετά το 10ετές φουλάρει για το νέο προοδευτικό σχήμα

Η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το (μνημονιακό) πρόγραμμα και ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές» αποτελεί το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα, μετά τη χθεσινή, επιτυχή, έξοδο στις αγορές. Κι αυτό διότι η έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι βασικό κριτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς σημαίνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται μία χώρα και τη δανείζουν για τόσο μεγάλο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του μιλώντας στη Βουλή, παρότι η διαδικασία έκδοσης δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί: «Η χώρα βγαίνει επιτυχώς στις αγορές με δεκαετές ομόλογο κι αυτό σηματοδοτεί μία ελπίδα και μία προοπτική», είπε. Έσπευσε μάλιστα… να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποτυχημένη πρόβλεψή του ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές.

«Θέλω να σας συγχαρώ προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη, διότι σε άλλη μια πρόβλεψή σας πέσατε μέσα. Όπως είπατε ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις, όπως είπατε ότι θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, έτσι προβλέψατε και ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Σήμερα, λοιπόν, έχω να σας πω ότι άλλη μια πρόβλεψή σας απεδείχθη ότι ήταν μια πρόβλεψη παταγώδους αποτυχίας», είπε.
Και τον κάλεσε… να συνεχίσει να προβλέπει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, διότι «μάλλον καλό μάς κάνετε».

Μετά την ανάσα του 10ετούς, το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός στρέφουν την προσοχή σε δύο ζητήματα:

* Στο νομοθετικό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, εντός του μήνα, που ολοκληρώνουν το παζλ με τα θετικά μέτρα -πρωτίστως ο διάδοχος νόμος Κατσέλη/Σταθάκη για την πρώτη κατοικία και οι 120 δόσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία/εφορία.

* Στην κλιμάκωση των πρωτοβουλιών και των κινήσεων για να πάρει μορφή η συνεργασία του προοδευτικού χώρου «με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η Θεσσαλονίκη, η «παγίδα» και ο Ν. Αλιβιζάτος

Επ' αυτού, βρίσκεται στα σκαριά άλλη μία μεγάλη πολιτική εκδήλωση, αυτή τη φορά πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία παραγόντων από την κεντροαριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, προκειμένου να «τρέξει» η σχετική προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιτυχία της προχθεσινής εκδήλωσης (με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν) ικανοποίησε την κυβέρνηση και… εξαγρίωσε τα κεντρικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τα οποία διέκριναν μία «παγίδα» που δεν είχαν υπολογίσει: την (για πρώτη φορά τόσο καθαρή) κριτική του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009), για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που άνοιξε τον δρόμο για τα μνημόνια.

Γιατί «παγίδα»; Διότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός αφαίρεσε ένα όπλο που χρησιμοποιούσε η Χαριλάου Τρικούπη για να πλήξει το εγχείρημα της προοδευτικής συστράτευσης. Οτι δηλαδή το κυβερνών κόμμα αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση Καραμανλή, επειδή έχει υπόγεια συμμαχία με τους «καραμανλικούς» και μοναδικό αντίπαλο το ΚΙΝΑΛ.

Το δυσάρεστο κλίμα στη Χ. Τρικούπη πάντως υποδαύλισε και ο εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ, συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Ο οποίος, σε συνέντευξή του (στη Lifo) αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «χαρισματικό» που «πιάνει πουλιά στον αέρα», ενώ τον παρομοίωσε με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η απαισιοδοξία που εξέφρασε για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ.

Οι πρώτοι ευρω-υποψήφιοι

Σ' αυτό τον καμβά, πάντως, θα «κεντήσει» και στις επόμενες παρεμβάσεις του ο κ. Τσίπρας, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα το κόμμα του από τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις (είμαστε αριστερό κόμμα, δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε κεντροαριστερό), στις οποίες θα δώσει, με τον τρόπο αυτό, «ζωτικό χώρο». Εάν («και μόνο εάν») υπάρξουν τάσεις προσέγγισης από τις ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, τότε ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να απευθυνθεί προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Κατά τις πληροφορίες, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι πρώτοι 10-15 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του σχήματος. Το σχήμα θα είναι αντιπροσωπευτικό, δηλαδή οι υποψήφιοι θα προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, προκειμένου να αρχίσει να μορφοποιείται η συνεργασία.

Σ' αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνθετικού τίτλου του ευρωψηφοδελτίου, ώστε να γίνεται σαφές ότι δεν εκφράζει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v