Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κίνδυνοι της νέας εποχής στο επίκεντρο του Φόρουμ των Δελφών

Στην αντιφατική σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Για το ρόλο της Ευρώπης και την ανάγκη συλλογικής αφύπνισης μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Οι κίνδυνοι της νέας εποχής στο επίκεντρο του Φόρουμ των Δελφών

Με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στα οφέλη αλλά και τις αβεβαιότητες της νέας εποχής.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει τεχνολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρέπει να έχουμε υπόψη τα οφέλη αλλά και τις παρενέργειες που εμείς δημιουργήσαμε. Παράλληλα επεσήμανε πως η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είναι γεμάτη αντιφάσεις.

Ειδική αναφορά έκανε στην «τεχνολογική ανεργία»,τονίζοντας ταυτόχρονα πως τίποτα δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε τα σύγχρονα μέσα, ώστε οι θέσεις εργασίας που χάνονται να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό με νέες.

Μιλώντας στο φόρουμ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρώπης στη νέα εποχή. «Είναι κοινή συνείδηση πως η Ευρώπη αν δεν έχει διαψεύσει, έχει συρρικνώσει τις προσδοκίες για ένα πρωταγωνιστικό ρόλο των λαών της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν εμφανιστεί».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ξέσπασε αρχικά στην Αμερική και πέρασε στη συνέχεια στην Ευρώπη ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως «σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης δεν υπήρχε, δεν συνομολογήθηκε ποτέ. Αντίθετα επιλέχθηκε για πρώτη φορά το Δ.Ν.Τ.». Με στόχο, όπως επεσήμανε, να εφαρμοστεί ο σκληρός κανόνας της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας με πειραματικές αντικοινωνικές πολιτικές σε μικρότερες χώρες, κυρίως του νότου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χτύπησε καμπανάκι πως «η εποχή των τεράτων βρίσκεται ενώπιον μας» . Χαρακτηριστικά σημείωσε πως μετά τις ευρωεκλογές αν δεν υπάρξει συλλογική αφύπνιση για το μέγεθος της επικινδυνότητας τότε θα έχει διαμορφωθεί μια αναπότρεπτη τάση που θα περιλαμβάνει ξενοφοβία, ομοφοβία, μισαλλοδοξία εν τέλει ακροδεξιό λαϊκισμό. Παράλληκα επεσήμανε πως μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων θα έχει υπογράψει την διάλυση της.

Σημειώνεται πως η διεθνής διάσκεψη των Δελφών που φέτος φέρει τον τίτλο «Inclusive Growth» (Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς) έχει εξασφαλίσει εκπροσώπους από 24 χώρες. Συνολικά 500 ομιλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη θα συμμετάσχουν σε 95 θεματικές ενότητες.

Φέτος οι σύνεδροι έφτασαν τους 2.500, ενώ τις εργασίες που ολοκληρώνονται την Κυριακή καλύπτουν 200 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v