Η ατζέντα Μητσοτάκη για το ταξίδι στη Μόσχα

Οι συμμαχίες, ο δίαυλος επικοινωνίας και η συμφωνία των Πρεσπών. Τετ α τετ με Μεντβέντεφ, Λαβρόφ και Βολόντιν. Έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος.

Η ατζέντα Μητσοτάκη για το ταξίδι στη Μόσχα

Με στόχο το κτίσιμο των αναγκαίων συμμαχιών στον πολύπλοκο γεωπολιτικό ευρωπαϊκό χάρτη καθώς και τη διατήρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερο επίσημο ταξίδι στη Μόσχα.

Με φόντο και τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία ήταν αντίθετες και οι δύο πλευρές, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αναδείξει από τη συγκεκριμένη επίσκεψη και τις υψηλές επαφές που θα έχει, τον αναβαθμισμένο ρόλο του στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, δεδομένου ότι -αν και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, οι συνομιλητές του τον βλέπουν ως εν δυνάμει Έλληνα πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ,  θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (τον είχε συναντήσει και πέρυσι ο πρόεδρος της ΝΔ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου) και θα βρεθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δούμας -του ρωσικού κοινοβουλίου- Βλάχισλαβ Βολόντιν. Το ταξίδι αυτό, σύμφωνα με την Πειραιώς, έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο του 2016 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στη χώρα μας.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ στους βασικούς άξονές της και ειδικά ως προς την προσέλκυση επενδύσεων και τον τρόπο διαμόρφωσης του κατάλληλου σχετικού περιβάλλοντος. «Ο πρόεδρος της ΝΔ συνάπτει ισχυρές συμμαχίες, διατηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δύο παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας», αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή το γεγονός ότι, μετά τη Μόσχα, την επόμενη εβδομάδα αυτός θα επισκεφθεί την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ενώ συζητήσεις έχουν προκαλέσει τα τακτικά τετ α τετ που έχει με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Και αυτό, κατά την ίδια πηγή, «σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι προσπαθούν να σχηματίσουν… γέφυρες και… προοδευτικά μέτωπα, λειτουργώντας με μικροκομματικούς όρους».   

Εσωτερικές υποθέσεις

Στη ΝΔ δεν αποκλείουν να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα ενέργειας, αλλά και του εμπάργκο της Ε.Ε. προς τη Μόσχα, ενώ θεωρούν βέβαιο πως επί τάπητος θα τεθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, το ρωσικό υπουργείο ΥΠΕΞ είχε διαμηνύσει ότι η Μόσχα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, θα συνεχίσει όμως να εκφράζει τη θέση της σε ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και με δεδομένη, από την άλλη, τον πάγιο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό του προέδρου της ΝΔ.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης στην Αυτοδιοίκηση, μόλις 90 μέρες πριν από τις εκλογές. «Ενώ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες για τους δήμους και απομένουν μόνο επιμέρους συμπληρώσεις των ψηφοδελτίων, ξαφνικά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διασπάσει κάποιους δήμους», αναφέρουν κομματικές πηγές, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμο καιροσκοπισμό» εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. «Η δρομολογούμενη ρύθμιση θα προκαλέσει περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης και τίποτε άλλο», εκτιμούν στη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v