Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κοινωνικό προφίλ αναδεικνύει η ΝΔ

Μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για τιςε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η εμπιστοσύνη των πολιτών και οι... κάλπες. Πώς απαντά στις κατηγορίες περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ακροδεξιάς» ρητορικής.

Το κοινωνικό προφίλ αναδεικνύει η ΝΔ

Να αποδομήσει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «μονοπωλήσει» την κοινωνική πολιτική θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως το συγκεκριμένο πεδίο είναι πολύ σημαντικό για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό να αποτυπωθεί εμπράκτως στις κάλπες. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει πάσει θυσία το κόμμα του να επικρατήσει στον συγκεκριμένο τομέα, διαμηνύοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ΝΔ είναι «κοινωνικό και βαθιά λαϊκό κόμμα». Κάτι το οποίο -κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διαγραμματειακού- κάλεσε και τα γαλάζια στελέχη να αποδείξουν έμπρακτα στην επαφή τους με τους πολίτες. «Εμείς το γνωρίζουμε, γιατί είναι μέσα στο δικό μας το DNA: Είμαστε κοντά σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα δεν δείχνει να έχει πρόβλημα να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές που εφάρμοζε κατά το παρελθόν ακόμα και το ίδιο του το κόμμα.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, «πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια, ξεφεύγουν από τα κλασικά πλαίσια που πιθανώς θα δίσταζε να τις υποσχεθεί στο παρελθόν ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα», θέτοντας ως βασικό στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βελτιώσει τη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση όπως και να βοηθήσει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το Σάββατο παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία με κεντρική αναφορά στον άνθρωπο, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα των ναρκωτικών μέσα σε δύο μήνες, ενώ δεσμεύτηκε και για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας με οικονομική ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η ΝΔ θα τους άκουγε και θα συζητούσε μαζί τους ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής», ενώ αναφερόμενος στην οικογένεια, την χαρακτηρίζει ως «το κύτταρο που κρατάει την ελληνική κοινωνία όρθια».

«Κατασκευάζει θέσεις»

Αναφορικά με τις κατηγορίες που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ότι στα κοινωνικά ζητήματα ακολουθεί μία «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική», ενώ στα εθνικά ζητήματα έχει ακροδεξιά ρητορική, η Πειραιώς εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα πως «αντιπολιτεύεται ένα κόμμα και έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν υπάρχει ή που υπάρχει μόνο στο μυαλό του». Παρόλο που είναι κυβέρνηση, στο γαλάζιο στρατόπεδο διαπιστώνουν ότι κάνει συστηματικά… αντιπολίτευση στη ΝΔ και μάλιστα «κατασκευάζοντας θέσεις που ποτέ δεν έχουμε υποστηρίξει».

Το μοτίβο που ακολουθεί η κυβέρνηση, παρατηρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρεται σε απόψεις που ποτέ δεν έχει εκφράσει η ΝΔ -και φέρουν ως παράδειγμα την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και τη στήριξη του Ορμπάν- και στη συνέχεια αυτή καλείται να απολογηθεί «για κάτι που δεν ισχύει». Αποδίδουν μάλιστα την συγκεκριμένη τακτική στην «ιδεολογική και πολιτική ένδεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται εγκλωβισμένος: αδυνατεί να ξαναχρησιμοποιήσει τα ίδια ψέματα με τα οποία εξαπάτησε τους πολίτες το 2015, όμως δεν μπορεί ούτε να πείσει παριστάνοντας ξαφνικά ότι είναι μετριοπαθές κόμμα. Παραμένει στην ουσία του ένα λαϊκίστικο μόρφωμα που τα στελέχη του απασχολεί μόνο η καρέκλα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v