Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ 10 οικονομικών νομοσχεδίων μέχρι το Πάσχα

Tα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Οι ρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων. Προωθούνται αλλαγές για τις στρατηγικές επενδύσεις και το ΠΔΕ. Το χρονοδιάγραμμα.

Μπαράζ 10 οικονομικών νομοσχεδίων μέχρι το Πάσχα

Σε ένα νομοθετικό “σπριντ” ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, φέρνοντας στην Ολομέλεια σειρά νομοσχεδίων με ευνοϊκές οικονομικές διατάξεις. Μέχρι το Πάσχα στόχος είναι να ψηφιστούν δέκα νομοθετικές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν θετικά μέτρα για τους πολίτες και παράλληλα δημιουργούν ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην οικονομία, καθώς εκτιμά πως αυτό θα είναι και το κυρίαρχο θέμα στο δρόμο προς τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν. Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, οι 120 δόσεις σε εφορίες και ταμεία, η χορήγηση μικροπιστώσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων και η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελούν μέρος ενός πακέτου με έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Το μεγαλύτερα “κύμα” νομοσχεδίων προέρχεται από το υπουργείο Οικονομίας, με τον Γιάννη Δραγασάκη να έχει περιγράψει στη Βουλή τους βασικούς άξονες των επερχόμενων θετικών ρυθμίσεων. Παράλληλα θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Ειδικότερα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι βασικές διατάξεις που θα έρθουν πριν το Πάσχα στη Βουλή είναι οι ακόλουθες:

1.Μετασχηματισμοί και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας συζητείται ήδη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Περιλαμβάνει γενικές διατάξεις για κάθε είδους μετασχηματισμού ανεξαρτήτως νομικής μορφής, ενώ στη συνέχεια εξειδικεύει τη διαδικασία ανάλογα με τη νομική μορφή κάθε εταιρείας.

2. Κόκκινα δάνεια. Το νέο σχήμα, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα περάσει άμεσα από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό υπήρξε την προηγούμενη Πέμπτη νέα συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου με τους τραπεζίτες για να κλείσουν επιμέρους θέματα.

3. Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας έχει περάσει από το ΚΥΣΟΙΠ και μετά τη δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης έχει επισημάνει πως «η αναπτυξιακή τράπεζα θα προικοδοτηθεί με πολλά «εργαλεία», ταμεία και προγράμματα, έτσι ώστε να είναι ενεργή αμέσως με την ίδρυση της».

4. Ρύθμιση οφειλών. Μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο – σκούπα, όπου θα προβλέπεται η ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμιστούν και επιμέρους θέματα, όπως η ασφάλιση με εργόσημο αλλά και η επικουρική ασφάλιση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Φόρμουλα αναζητείται και για τις συντάξεις χηρείας με επικρατέστερο ενδεχόμενο την αναβολή της περικοπής.

5. Μικροπιστώσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θα πρόκειται για ποσά που θα μπορούν να φτάσουν τα 20.000 με 25.000 ευρώ. Μέσα από το μητρώο θα επιλέγεται ο σύμβουλος που θα ελέγχει το business plan και το κατά πόσο θα ακολουθείται η διαδικασία.

6. Στρατηγικές επενδύσεις. Οι προωθούμενες διατάξεις έχουν έναν πιο ευρύ αναπτυξιακό χαρακτήρα και απευθύνονται σε περισσότερους κλάδους (δίνοντας βαρύτητα με ενισχυμένα κίνητρα στη βιομηχανία, στην έρευνα κ.ά.)

7. Αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πενταετές πρόγραμμα. Δηλαδή να υπάρχει μία συνέχεια στο σχεδιασμό, όπως συμβαίνει και με το ΕΣΠΑ. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί.

8. Εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει εκ νέου την έννοια της δημόσιας επένδυσης. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας και η συντόμευση των διαδικασιών χρηματοδότησης του έργου. Με βάση το σχεδιασμό θα μπει σε δημόσια διαβούλευση το Μάρτιο.

9. Εμπορικό απόρρητο. Στόχος είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία (2016/943). Περιλαμβάνει και ένα πακέτο διατάξεων με επιμέρους θέματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (για την προστασία των πατεντών, την προσέλκυση Μονάδων Παροχής Κοινών Υπηρεσιών, την επέκταση της golden visa κ.ά.)

10.Εποπτεία των εταιρειών-ΓΕΜΗ. Αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα των εταιρικών νόμων που έχουν ψηφιστεί, με στόχο ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v