Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα... «ζώνης» στο πρέσινγκ ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί το ΚΙΝΑΛ

Οι κινήσεις της Φώφης Γεννηματά για συμμαχίες εκτός συνόρων και η αναζήτηση κοινωνικού μετώπου στο εσωτερικό. Η προεκλογική στρατηγική μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.

Αμυνα... «ζώνης» στο πρέσινγκ ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί το ΚΙΝΑΛ

Να απαντήσει στην ασφυκτική πίεση που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής με διεργασίες εντός και εκτός συνόρων. Το μπαράζ πρωτοβουλιών από την κυβερνητική πλευρά για το διεμβολισμό του χώρου της κεντροαριστεράς αλλάζει τα δεδομένα του προεκλογικού “παιχνιδιού”. Απαιτεί δε την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με στόχο αρχικά τη συσπείρωση και στη συνέχεια τη διεύρυνση.

Στο δρόμο προς την κάλπη το Κίνημα Αλλαγής θα εστιάζει σε “παραδοσιακές” ομάδες ψηφοφόρων, επιχειρώντας να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες. Μία πρόγευση δόθηκε στην ομιλία που έκανε η Φώφη Γεννηματά σε εκδήλωση εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ στις αρχές Μαρτίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ετοιμάζει κάθοδο στην Κρήτη και συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών.

Η “μάχη” δίνεται και σε περιφερειακό επίπεδο, με το βάρος σε αυτή τη φάση να πέφτει στη Βόρεια Ελλάδα. Κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως η στάση του κόμματος όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους, κυρίως του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ.

Οι “προβολείς” πέφτουν τη Δευτέρα σε προσυνεδριακή εκδήλωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο “η Μακεδονία στο επίκεντρο”, όπου θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι τρεις υποψήφιοι περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδας (Χρήστος Παπαστεργίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου και Κώστας Σιμιτζής) καθώς και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας.

Μεγάλο στοίχημα παραμένει πάντως η διεύρυνση, καθώς η εικόνα στελεχών που αποχωρούν από το ΚΙΝΑΛ και “γλυκοκοιτάζουν” το ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά δεν βοηθά. Με αυτά τα δεδομένα προτεραιότητα είναι το κλίμα εξωστρέφειας να αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπου παραμένουν λίγες εκκρεμότητες.

Για παράδειγμα θα υπάρξει συμμετοχή προσώπων που παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ μετά το “διαζύγιο” με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και στελεχών από διάφορες κινήσεις. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Χρήστος Μέγας στην Άρτα, ο Δημήτρης Στάμου στο δυτικό τομέα της περιφέρειας Αττικής και ο Τάσος Δαρσινός στο δυτικό τομέα της Αθήνας.

Εκτός συνόρων η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με ισχυρούς συνομιλητές. Η αρχή έγινε με το ταξίδι στη Γερμανία, ενώ από χθες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στη Μαδρίτη για το συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών (PES) . Μάλιστα είναι προγραμματισμένο τετ α τετ και με τον υποψήφιο για την προεδρεία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Να σημειωθεί πως η Φώφη Γεννηματά δεν σκοπεύει να παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου και στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη που χαρακτήρισε την εκδήλωση “ιδιωτικό πάρτι”.

Οι “ταχύτητες” ανεβαίνουν σιγά σιγά και για το συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. Κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται αισιόδοξα για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας πως 130.000 πολίτες έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους. Στόχος είναι η επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με δεδομένο πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα αυξάνονται οι “πιέσεις” από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v