Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα

Με ποιους θα συναντηθεί και ποιες οι προτεραιότητές του. Πώς ερμηνεύει η Πειραιώς το συγκεκριμένο ταξίδι. Ποιους δυνάμει επενδυτές είδε στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα.

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα

Για τη Μόσχα ετοιμάζει τις αποσκευές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη για τρεις μέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές του και την προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του στο εξωτερικό από τη Ρωσία, την οποία θα επισκεφθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με το τελικό πρόγραμμα πάντως να μην είναι πλήρως διαμορφωμένο ακόμα.  

Όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο Euro2day.gr, η γαλάζια παράταξη διαχρονικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στοχεύουν σταθερά στη διατήρηση των καλών σχέσεων τόσο με τη Δύση όσο και με Ρωσία, την Κίνα και τους υπόλοιπους «μεγάλους παίκτες» παγκοσμίως. «Χωρίς μάλιστα να είναι καν πρωθυπουργός ακόμη, επισκέπτεται όλες τις χώρες και συναντά όλους τους ηγέτες με τους οποίους θεωρεί πως μπορεί να κτίσει τις αναγκαίες συμμαχίες», σημειώνει και επισημαίνει πως βασικό μέλημα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παρουσιάσει στους συνομιλητές του τους βασικούς άξονες και τη φιλοσοφία του κυβερνητικού του προγράμματος, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορεί να επιτευχθεί με έναν τρόπο. «Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων, με την οποία θα τεθούν οι βάσεις για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες».  

Το ταξίδι στη Μόσχα προετοιμάζει ομάδα στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο σύμβουλός του Θανάσης Μπακόλας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής.

Θα ακολουθήσει η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, την τελευταία πριν από τη μάχη των Ευρωεκλογών.

«Σίγουρη νίκη»

Όπως διαμηνύει η Πειραιώς, «η συνειδητοποίηση από τους ξένους ηγέτες ότι ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε, επικυρώνεται από το γεγονός ότι αυτοί που εκπροσωπούν το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης προεξοφλούν πλέον ως σίγουρη τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές». Μάλιστα, σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ξένοι, με κάθε ευκαιρία, ζητούν να πληροφορηθούν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της επόμενης μέρας, κάτι που έπραξε αυτός και στο πρόσφατο τετ α τετ του με την διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Όπως διέρρευσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης απέσπασε τη δέσμευσή της κ. Καρενμπάουερ ότι η Γερμανία θα στηρίξει την προοπτική δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση  επενδύσεων από το εξωτερικό.

Μέσα σε μια εβδομάδα, υπενθυμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε δύο φορές, σε Αθήνα και Μόναχο, με εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και  επενδυτές. Μεταξύ άλλων, είχε επαφές με κορυφαία στελέχη της Moore Capital που έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη με το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται να ξεπερνά τα  10 δισ. δολάρια, στελέχη της Hauck and Aufhauser, του Fund Lansdowne Partners και του Broad Reach Investment Management, καθώς και εκπροσώπους της Cell Medica που ασχολείται με τεχνολογίες υγείας.

«Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε κρίση, αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην βαυαρική εφημερίδα Merkur και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεσμεύτηκε δε να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε «να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα».

Επί του συγκεκριμένου, από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ παραπέμπουν στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσει ο πήχης - στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο κ. Βέμπερ αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την χώρα μας, σε 1,5 περίπου μήνα, οδεύοντας στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v