Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «αέρα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Το προαναγγελθέν διαζύγιο με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο δρομολογεί εξελίξεις. Συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Υψηλοί τόνοι από τον Πάνο Καμμένο.

Στον «αέρα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Ωρα μηδέν για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Η “έξοδος” του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα οδηγήσει στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- κάτι παρόμοιο είχε γίνει στο Ποτάμι- εκτός αν επιστρέψει κάποιος από τους βουλευτές που έχουν “αυτονομηθεί”.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος χρησιμοποίησε χθες βαριές εκφράζεις, μιλώντας για “κυβέρνηση της αποστασίας των αχαρίστων” . Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί από το βήμα της Βουλής, καθώς σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια το Πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πρόσωπο “κλειδί” για τις εξελίξεις είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έχει πει πως θα παραιτηθεί μόλις ψηφιστεί το Πρωτόκολλο. Χθες ο Πάνος Καμμένος έστειλε “μήνυμα” πως αν δεν είχε παραιτηθεί πριν την έναρξη της συζήτησης θα προχωρούσε στη διαγραφή του. Ωστόσο σήμερα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ μέσω twitter δήλωσε πως θα προχωρήσει στη διαγραφή Παπαχριστόπουλου αφού μιλήσει στη Βουλή.


Σε κάθε περίπτωση- είτε υπάρξει διαγραφή είτε παραίτηση- στη θέση του θα βρεθεί ο Τέρενς Κουίκ, που δεν έχει πλέον σχέση με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον έχει καλέσει να παραιτηθεί για να “επιστρέψει” η έδρα στο κόμμα, κάτι που ωστόσο θα άφηνε την κυβέρνηση με 150 βουλευτές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή οι ΑΝΕΛ μένουν με τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος (Π. Καμμένο, Κ. Κατσίκη, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και Κ. Ζουράρι) και τον Αριστείδη Φωκά (ο οποίος αρχικά είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, μετά ανεξαρτητοποιήθηκε και τώρα είναι στους ΑΝΕΛ). Ωστόσο ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως για να υφίσταται κοινοβουλευτική ομάδα απαιτούνται πέντε βουλευτές, που να έχουν εκλεγεί με το κόμμα. Αυτό το άρθρο εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Ποταμιού, όπου η κοινοβουλευτική ομάδα διαλύθηκε όταν έμεινε με τέσσερις βουλευτές.

Σε γνωμοδότηση του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δίνει αρνητική απάντηση στο κατά πόσο μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα αν ένα από τα πέντε μέλη προέρχεται από άλλη ή από ανεξάρτητους βουλευτές. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου επιβεβαιώθηκε πως αν δεν υπάρχει ο “μαγικός αριθμός” πέντε διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα. Ουσιαστικά στη συνεδρίαση έγινε δεκτή η γνωμοδότηση και έτσι έκλεισε το θέμα.

Το μοναδικό περιθώριο θα ήταν να επιστρέψει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, κάποιος από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά τώρα είναι ανεξάρτητοι. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης σε τοποθετήσεις τους έχουν σημειώσει πως δεν επιθυμούν να επιστρέψουν. Οι δυο βουλευτές με σημερινές δηλώσεις τους τόνισαν ξανά πως δεν επιστρέφουν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος στο παρελθόν δεν ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ετοιμάζεται να δοκιμαστεί στο δήμο Πατρέων. Το μόνο σενάριο που θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί θα ήταν να παραιτηθεί νωρίτερα από τη Βουλή για να αντικατασταθεί από άλλο βουλευτή που θα είναι στους ΑΝΕΛ. Ωστόσο μέχρι τώρα φαίνεται πως αυτό δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το θέμα θα κλείσει άμεσα. Να σημειωθεί πως εφόσον διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά για να “ξανασυσταθεί” απαιτούνται δέκα βουλευτές. Επομένως η όποια λύση δοθεί θα είναι οριστική.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αφορά εν τέλει κάποιο κόμμα. Αναφορικά με τους Ανεξάρτητους ´Ελληνες σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή έχουν έξι βουλευτές, δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σε εικασίες. Μπορεί μέχρι αύριο να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι είχαν φύγει από τους ΑΝΕΛ και να έχουν μια μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Εντελώς θεωρητικά το λέω”.

Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στην Ολομέλεια θα μιλήσει το απόγευμα και ο Πάνος Καμμένος, όπου θα τοποθετηθεί για όλα τα ανοιχτά θέματα και για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα.

Μία πρόγευση δόθηκε χθες στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, όπου ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στα μέλη της κυβέρνησης που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά στην πορεία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v