Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «ταραγμένα νερά» οι ΑΝΕΛ

Διορία μέχρι αύριο δίνει ο Πάνος Καμμένος στον Θανάση Παπαχριστόπουλο για να παραιτηθεί. Η... τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κρίνεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Σε «ταραγμένα νερά» οι ΑΝΕΛ

Σε «τεντωμένο σχοινί» ισορροπεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέχρι αύριο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Ο πολιτικός χρόνος είναι «πυκνός» και μία αλληλουχία γεγονότων φέρνει εξελίξεις στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα πρέπει να παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος έχει πει πως θα τον διαγράψει. Ο ίδιος ο βουλευτής είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα υποβάλει την παραίτησή του μόλις ψηφιστεί το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (κάτι που θα γίνει αύριο το βράδυ).

Σε μία τέτοια περίπτωση, στη θέση του θα μπει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί «ξένο σώμα» για τους ΑΝΕΛ και έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Πάνο Καμμένο. Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει καλέσει τον Τέρενς Κουίκ να «παραδώσει» την έδρα στο κόμμα. Ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα έμενε με 150 βουλευτές.

Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν σύντομη και βασικό θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε πως «δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε άλλη παράταση της ιστορίας. Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος, να επιτρέψουν σε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία». Προσέθεσε δε πως «αύριο, με την αρχή της συνεδρίασης, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την παραίτησή του, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ».

Οι «προβολείς» πέφτουν σήμερα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που καλείται να γνωμοδοτήσει για την τύχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Την τελική απόφαση θα πάρει πιθανότατα η Διάσκεψη των Προέδρων  με βάση αυτή τη γνωμοδότηση.

Το θέμα έχει δημιουργηθεί καθώς με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα ενός κόμματος, απαιτούνται πέντε βουλευτές που να έχουν εκλεγεί. Ωστόσο, αν διαγραφεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι ΑΝΕΛ μένουν με τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το κόμμα (Π. Καμμένος, Κ. Κατσίκης, Κ. Ζουράρις και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά) και τον Αριστείδη Φωκά (ο οποίος είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, μετά ανεξαρτητοποιήθηκε και ακολούθως πήγε στους ΑΝΕΛ).

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ επισημαίνεται πως εφόσον αρχικά υπήρχαν οι πέντε βουλευτές, δεν τίθεται θέμα διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση του Ποταμιού, όπου μετά την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά διαλύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα (καθώς είχαν μείνει τέσσερις βουλευτές).

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος σκοπεύει να κρατήσει υψηλούς τόνους στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η βασική του θέση είναι πως η κύρωση της συμφωνίας απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών και θέτει το ερώτημα, «η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;". Η συζήτηση για το Πρωτόκολλο ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής και αύριο «μεταφέρεται» στην Ολομέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v