Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Νέα πυρά της αντιπολίτευσης για τους 6 βουλευτές

Οι αλλαγές στον Κανονισμό που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια δεν είχαν άμεση σχέση με την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά και στην απόφαση των έξι βουλευτών.

Βουλή: Νέα πυρά της αντιπολίτευσης για τους 6 βουλευτές

Με “βέλη” από την αντιπολίτευση διεξάγεται η συζήτηση για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ενώ η συνεδρίαση δεν αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η “τύχη” της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα εξαρτηθεί και από τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με τη Διάσκεψη των Προέδρων πιθανότατα να παίρνει την τελική απόφαση.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια δεν είχαν άμεση σχέση με την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά και στην απόφαση των έξι βουλευτών (Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Παπακώστα, Σπ. Δανέλλης, Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρις) να δηλώσουν πως στηρίζουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε πως “όταν οι μετακινήσεις αφορούν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γίνονται δεκτές μετά βαϊων και κλάδων και λένε πως είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Ωστόσο η όποια πολιτική μετακίνηση προς το ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με απαξίωση”. Στην αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνθηκε και ο Αριστείδης Μπαλτάς λέγοντας πως : αν θέλουμε να πούμε “κοίτα ποιος μιλά”, να επισημάνουμε πως  στη Νέα Δημοκρατία σπεύσατε να πείτε στους βουλευτές που ήρθαν σε εσάς που θα είναι υποψήφιοι.

Για “θεσμική εκτροπή” μίλησε από τη Νέα Δημοκρατίας ο Γιάννης Τραγάκης, αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια. Όπως σημείωσε, “φωτογραφίζοντας” τους Κ. Ζουράρι και Θ. Παπαχριστόπουλο, είναι αδιανόητο βουλευτές να ανήκουν σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα και την ίδια στιγμή να έχουν δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση. Και αναφερόμενος στις επιστολές των έξι βουλευτών μίλησε για “άχρηστα χαρτιά”.

“Η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής αποτελεί ωμή παραβίαση” είπε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Προσέθεσε δε πως “για εμάς η Βουλή δεν είναι παραμάγαζο του Μεγάρου Μαξίμου, ούτε τράπεζα πολιτικών συναλλαγών” και κοιτώντας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε “όποτε και αν κάνετε τις εκλογές θα τις χάσετε”.

Για ¨βαριές προσβολές του πολιτεύματος” έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα χαρακτήρισε “τραγέλαφο” τις επιστολές των έξι βουλευτών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δύο είναι σε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Κλείνοντας σημείωσε “το τελευταίο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο καταστροφικό για τη χώρα ακόμα και από το πρώτο εξάμηνο” και μίλησε για “προσβολή της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού”.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης επεσήμανε πως “ο λαός πρέπει να κρίνει γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στον άλλο”, προσθέτοντας πως “γιατί η μετακίνηση αυτή είναι εντός των τειχών. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση”. Συνέχισε λέγοντας “ποιό κόμμα δεν αποδέχεται – εκτός από το ΚΚΕ- στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα βουλευτές που είχαν εκλεγεί από άλλο κόμματα; Γιατί παραπονιέστε; Γιατί αυτή η υποκρισία; “

“Η επιστολή που κατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής δεν ήταν ερώτημα αλλά ήταν η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας” σημείωσε η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά. Τέλος από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους έξι βουλευτές που δήλωσαν ότι θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια, κάνοντας λόγο για “ιδανικούς πρόθυμους που θα πάρουν το ρόλο των κομπάρσων σε αυτό το θέατρο σκιών της κυβέρνησης”.

Να σημειωθεί πως ο Σπύρος Λυκούδης δεν είναι πλέον αντιπρόεδρος της Βουλή, καθώς το Ποτάμι δεν διαθέτει  Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού δεν έχει πέντε βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v