Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπίθεση ΝΔ για την άτυπη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Επιμένει στα περί εκβιασμού του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο. Στο στόχαστρο οι έξι βουλευτές-στηρίγματα της κυβέρνησης. Η θεσμική αντίδραση της Πειραιώς με την «κατά γράμμα» τήρηση του κανονισμού της Βουλής.

Eπίθεση ΝΔ για την άτυπη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Με κλιμάκωση των επιθέσεων σε Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο για τη στάση τους μετά το πολιτικό τους «διαζύγιο», καθώς και με συντήρηση της κριτικής στο πρόσωπο των έξι «πρόθυμων» βουλευτών, οι οποίοι δημοσιοποίησαν τη διαρκή στήριξή τους στην πλειοψηφία, η ΝΔ ξεδιπλώνει την αντιπολιτευτική στρατηγική της, στον απόηχο των σχετικών επιστολών των βουλευτών προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

«Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό τους. Αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες δεν έχουν υπάρξει ξανά στη Βουλή και ευρύτερα στο πολιτικό μας σύστημα», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διαπιστώνει μια άνευ προηγουμένου «θεσμική κατρακύλα» της κυβέρνησης.

Η ΝΔ εκτιμά ότι όλα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα αποτελούν «απόλυτη απόδειξη πως ο πρωθυπουργός εκβιάζεται από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ» και ότι έχουν να ακολουθήσουν πολλά ακόμα επεισόδια μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων.

Ανάμεσα στα άλλα, η Πειραιώς εστιάζει σε δύο γεγονότα, προκειμένου να αναδείξει την παρατηρούμενη -όπως τη χαρακτηρίζει- «κοινοβουλευτική ντροπή»:

1. «Τα έξι… δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, σε ανακολουθία με τα όσα έλεγαν μέχρι τώρα. Το μόνο που απομένει», σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι «να δούμε τα ανταλλάγματα που πήραν».

2. Οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραμένουν στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ και παράλληλα στηρίζουν σε όλα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίζονται δηλαδή, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση!

«Τραγουδάνε ακόμα»

«Τα ρετάλια τραγουδάνε ακόμα. Φάλτσα, βέβαια. Η πίτα ολόκληρη (ο Τσίπρας με στήριξη από 151 βουλευτές) και ο σκύλος χορτάτος (ο Καμμένος διατηρεί Κ.Ο. με 2 από τους 6 βουλευτές του να συμπεριλαμβάνονται στους 151 του Τσίπρα) δεν προβλέπεται», έγραψε στο twitter o Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναδείξει και κατά τη σημερινή ομιλία του στους γαλάζιους τομεάρχες.

Με την «παράδοση της συνείδησης των προθύμων», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα» και το ερώτημα που θέτει είναι «αν θα ικανοποιηθεί πλήρως ο Πάνος Καμμένος, που αναζητά να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Αυτό που θα κάνει από εδώ και πέρα η ΝΔ, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, είναι η θεσμική της αντίδραση με την «κατά γράμμα» τήρηση του κανονισμού, με στόχο τον «περαιτέρω ευτελισμό» του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Την ίδια ώρα, χάνει έδαφος η σκέψη για κατάθεση πρότασης μομφής είτε κατά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση είτε κατά της κυβέρνησης, κάτι που θεωρείται ανώφελο αυτή τη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι νωπή είναι ακόμα η πρόσφατη ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά και η χθεσινή «μονιμοποίηση» της στήριξης των έξι στην κυβερνητική πλειοψηφία και τις πρωτοβουλίες της.

Το «πληρεξούσιο» των βουλευτών στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει η ΝΔ, «είναι συνταγματικά ανυπόστατο», μολονότι πηγές του κόμματος διευκρινίζουν ότι δεν θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά ουσίας. Η κυβέρνηση -τονίζουν- «παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v