Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χέρι - χέρι ΝΔ και ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών

Συνεδρίαση του προεδρείου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Αθήνα στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. Επιχειρηματικότητα, ενέργεια και προσφυγικό στο επίκεντρο. Ποια ονόματα «παίζουν» για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Χέρι - χέρι ΝΔ και ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών

Στη διεθνή σκακιέρα επιλέγει να κάνει τις επόμενες κινήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί μεν ως «μητέρα των μαχών» τις εθνικές εκλογές, ωστόσο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να… παραμελήσει τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τις μεν δεύτερες και προκειμένου να ενισχύσει τις γαλάζιες υποψηφιότητες, σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος περιοδειών του προέδρου της ΝΔ στην περιφέρεια, με τελευταίους σταθμούς την Πάτρα την Παρασκευή, το Καρπενήσι το Σάββατο και τη Λαμία την Κυριακή.

Όσο για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει στο στόχαστρό του την ενίσχυση του διεθνούς του προφίλ και την ενδυνάμωση των σχέσεών του ειδικά με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Σύμμαχό του σε αυτό έχει τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον οποίο έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις, ενώ τον στήριξε εξ αρχής για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, εκ μέρους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσεται και η συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του, καθώς και των αρχηγών κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας των «27».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί, μεταξύ άλλων, πέραν του κ. Βέμπερ, τον Αντόνιο Ταγιάνι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ και τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο. Στις εργασίες θα συμμετέχουν επίσης ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Πρόκειται, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, για μια συνάντηση με βαρύνουσα σημασία ενόψει των ευρωκαλπών, το αποτέλεσμα των οποίων -κατά τις ίδιες πηγές- θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης και τη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό.

Καινοτόμα σχήματα

Ανάμεσα στα άλλα, στη συνεδρίαση θα γίνουν εισηγήσεις επιχειρηματιών και ειδικών στον χώρο της επιχειρηματικότητας από εταιρείες όπως η Google, η ΑΤ&Τ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και σε νέους Έλληνες που έχουν τολμήσει να επιχειρήσουν σε καινοτόμα σχήματα και προϊόντα, να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Συγκεκριμένα, πέντε ομάδες νέων Ελλήνων θα γνωστοποιήσουν στους ευρωπαίους πολιτικούς τις ιδέες που πραγμάτωσαν σε δύσκολες συνθήκες μέσα στην κρίση. Θα τους μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, τα εμπόδια στην χρηματοδότηση καθώς και τις νέες δεξιότητες που θα πρέπει να έχουν στη σημερινή εποχή οι νέοι της Ευρώπης.

Στο τέλος της ημερίδας αναμένεται να υπογραφεί ένα κείμενο πολιτικής για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων, καθώς και του σχεδίου του ΕΛΚ για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πειραιώς, θα συζητηθεί το θέμα της ενέργειας και της κοινής ευθύνης των κρατών μελών, αλλά και του ΕΛΚ, για την περιοχή της Μεσογείου και τις κρίσιμες πτυχές που αναδεικνύονται μέσα από το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Τα πρώτα ονόματα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη διαρρεύσει. Επικεφαλής θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ μέσα στην εβδομάδα έγινε γνωστή η συμμετοχή και των εν ενεργεία βουλευτών Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνας Μάρκου. Από τους πέντε νυν ευρωβουλευτές, οι τέσσερις αναμένεται να διεκδικήσουν την ανανέωση της θητείας τους. Πρόκειται για τους Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρή Ζαγοράκη και Γιώργο Κύρτσο, ενώ η πέμπτη της ομάδας, η εκπρόσωπος τύπου Μαρία Σπυράκη θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία πάντως ακόμα δεν έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις, καθώς και του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή o οποίος εξειδικεύεται στα ευρωπαϊκά θέματα και δείχνει ότι απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματος. Έντονα, εξάλλου, ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Κρεμλή και του Νίκου Γιαννή, έμπειρων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, του οικονομολόγου Δημήτρη Τσαγκάρη και του Στέφανου Γεωργιάδη, προέδρου του επιμελητηρίου Δράμας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v