Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασύνταξη δυνάμεων επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής

Σειρά πρωτοβουλιών για να σπάσει ο κύκλος της εσωστρέφειας αναλαμβάνει η Φ. Γεννηματά. Στόχος να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα.

Ανασύνταξη δυνάμεων επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής

Ανασύνταξη δυνάμεων επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής, με τις διεργασίες να κορυφώνονται ενόψει του προγραμματισμένου συνεδρίου. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών για να κλείσει τις εκκρεμότητες -που κυρίως σχετίζονται με τα ψηφοδέλτια- ενώ Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η συνεδρίαση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής μετά από την “έξοδο” της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής. Το πολιτικό αυτό “διαζύγιο” δημιούργησε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και μπορεί να μην ανατρέπονται οι εσωτερικές ισορροπίες ωστόσο πλήττεται επικοινωνιακά η εικόνα ενότητας του κόμματος.

Στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου, να ολοκληρωθεί η “μετατροπή” του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο φορέα. Το Μητρώο για την εγγραφή νέων μελών θα ανοίξει τη Δευτέρα, ενώ η εκλογή των 3.500 συνέδρων θα γίνει στις 3 Μαρτίου.

To μήνυμα που εστάλη στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ήταν σαφές. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην προσπάθεια πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω για να γίνει εφικτός ο στόχος του ενιαίου φορέα. Μάλιστα είπε πως η ίδια σέβεται την πορεία κάθε στελέχους, καθιστώντας όμως σαφές πως δεν μπορεί οι αποφάσεις της παράταξης να αμφισβητούνται δημοσίως και να αναπαράγεται μία “μιζέρια”.

Στο πολιτικό σκηνικό η σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μετωπική, με στόχο τον “πολυπόθητο” χώρο της κεντροαριστεράς. Το σήμα έδωσε η Φώφη Γεννηματά, που μιλά για “πόλεμο με τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του”, εξαπολύοντας επίθεση στον Πρωθυπουργό.

Το επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής σκοπεύει να πάρει σειρά πρωτοβουλιών για να αντιστρέψει το κλίμα της εσωστρέφειας και μία πρώτη απόπειρα θα γίνει την Τρίτη. Η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει στη Χίο και ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα σε δύο ταυτόχρονες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου,ενώ θα υπάρξει και μία μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα λίγο πριν το συνέδριο. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις παρεμβάσεις εκτός Αθηνών, έτσι σήμερα θα είναι στην Καλαμάτα και την Παρασκευή στο Βόλο.

Το βάρος σε αυτή τη φάση πέφτει στην ενίσχυση της συνοχής στο εσωτερικό του Κινήματος, καθώς τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ονόματα στελεχών που αποχωρούν από το ΚΙΝΑΛ. Η αρχή έγινε με 108 στελέχη και “φίλους”, ακολούθησε η παραίτηση 31 στελεχών της ΔΗΜΑΡ και χθες ήρθε η “έξοδος” της πολιτικής ομάδας των PES Activists (ομάδα νέων με αναφορά στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα). Στις περισσότερες περιπτώσεις ασκείται κριτική πως το ΚΙΝΑΛ “κοιτά” προς την κεντροδεξιά, ενώ εκφράζονται διαφωνίες για τη στάση όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουν να περάσουν τώρα στην αντεπίθεση. Επισημαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για στελέχη που ήταν δυσαρεστημένα για τη μη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια, αλλά και για πρόσωπα που δεν διατηρούσαν στενούς “δεσμούς” με το κόμμα. Η εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αβαντάρει επικοινωνιακά αυτή τη συζήτηση, καθώς θέλει να κυριαρχήσει στον κεντροαριστερό χώρο.

Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια και το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Για παράδειγμα στο δήμο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε και επισήμως η στήριξη στον Σπύρο Βούγια, ενώ σταδιακά ανακοινώνονται και νέα ονόματα υποψηφίων (π.χ. στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου). Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι το να αναζητηθούν “φρέσκα” πρόσωπα, τα οποία να προέρχονται από την κοινωνία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα γίνει με τους δύο πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου το πιθανότερο είναι να είναι υποψήφιος στην Αχαϊα. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το αν θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι αύριο την ώρα που θα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, γίνεται η πρώτη επίσημη απόπειρα προσέγγισης στελεχών της κεντοαριστεράς που αναζητούν μία εναλλακτική λύση. Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση στελεχών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, τους “ΜΕΤΑρρυθμιστές” και τον ευρύτερο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Εκεί αναμένεται να παρευρεθούν τόσο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όσο και ο Σπύρος Λυκούδης σε μία “συνύπαρξη” που θα έχει πολιτικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v