Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από... εβδομάδα η παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου

H εξέλιξη δίνει μια πίστωση χρόνου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Αντίθετη η ΝΔ σε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής.

Από... εβδομάδα η παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου

Την επόμενη εβδομάδα θα παραιτηθεί τελικά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως ανακοίνωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Όπως είπε του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής να μείνει για να ψηφίσει και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ (αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα).

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος σημείωσε "με παρακάλεσε ο Πρόεδρος κι εγώ δέχθηκα να παραιτηθώ σε 4-5 ημέρες. Δεν με ενδιαφέρει αν έχω υποσχεθεί. Τα προσωπικά μου είναι πολύ πιο κάτω από τα υπόλοιπα. Είχα την παραίτηση στα χέρια, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής με παρακάλεσε να μετατεθεί η παραίτηση την επόμενη εβδομάδα".

Πάντως αυτή η εξέλιξη δίνει πίστωση χρόνου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Μόλις παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τη θέση του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί ξένο σώμα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Επομένως θα δρομολογηθούν κοινοβουλευτικές εξελίξεις.

Η συζήτηση για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής έχει φουντώσει, ενώ την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος διατηρεί ψηλά τους τόνους.

Σημειώνεται πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής απαιτείται ο “μαγικός αριθμός” πέντε για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και μάλιστα οι πέντε βουλευτές θα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, κάτι που “δυσκολεύει” ακόμα περισσότερο το στόχο των μικρών κομμάτων.

Η θέση που διατυπώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πως χρειάζεται να έχουν εκλεγεί πέντε βουλευτές για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα ανεξαρτήτως της μετέπειτα έκβασης. Δηλαδή εφόσον το Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγησαν πέντε βουλευτές δεν μπορεί να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο αυτό θα δημιουργούσε νέα δεδομένα και για το Ποτάμι, που μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά δεν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε μία τέτοια περίπτωση τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα διατηρήσουν τα κοινοβουλευτικά "προνόμια" που έχουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Ενα άλλο σενάριο που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η τροποποίηση της διάταξης, που προβλέπει πως απαιτούνται δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές για να γίνει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε περίπτωση που το όριο έπεφτε στους πέντε θα μπορούσε να “ξαναγεννηθεί” η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και να υπάρξουν συμπράξεις των ανεξαρτήτων βουλευτών.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να εκτοξεύει "πυρά" στην κυβέρνηση, ενώ μέσω twitter αναφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό. Όπως έγραψε "οι ΑΝΕΛ δεν θελουμε χάρη από κανένα, θελουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Έλληνες Αλέξη..."

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Κανονισμού

Αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια ότι τη Δευτέρα στις δυο το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλης. Στην επιτροπή προεδρεύει ο Νίκος Βούτσης και συμμετέχουν εννιά βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν δοθεί σε αυτή τη φάση επισήμως προτάσεις για το σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι όποιες αλλαγές. Ωστόσο το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις που θα γίνουν από όλες τις πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση το "σίριαλ" με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλές ημέρες. Επομένως αναμένεται άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ θα κληθεί να διατυπώσει άποψη και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Πάντως είναι ξεκάθαρο πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης το αν θα αποφασιστεί αλλαγή στον Κανονισμό και ήδη υπάρχουν τα πρώτα πυρά προς την κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Στο θέμα επανήλθε η εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη, που δήλωσε πως "οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι" και επεσήμανε πως η Ν.Δ. καλεί τον κ. Βούτση να περιφρουρήσει το κύρος της Βουλής.

Θεοδωράκης: Δεν μπορούν να υπάρχουν ΚΟ με 2-3 βουλευτές

Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης με tweet ξεκαθαρίζει ότι  «το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα», προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κοινοβουλευτικές ομάδες με 2-3 βουλευτές.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v