Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δουλειές και επενδύσεις επαναφέρει στην ατζέντα η ΝΔ

Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και η επιστροφή στο βασικό διακύβευμα των εκλογών. Κόκκινος συναγερμός στην Πειραιώς, ενόψει κάλπης. Πώς ερμηνεύουν τη σχέση Τσίπρα - Καμμένου.

Δουλειές και επενδύσεις επαναφέρει στην ατζέντα η ΝΔ

Τα θέματα της οικονομίας θέλει να επαναφέρει στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου η ΝΔ. «Είναι αυτό που βασικά απασχολεί τον κόσμο, όμως η κυβέρνηση με τον τρόπο της έχει φροντίσει συνειδητά να τα αφήσει στο περιθώριο. Εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βασικό διακύβευμα των εκλογών: πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες ανάταξης της οικονομίας, με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν νέες δουλειές και θα προσελκυστούν νέες επενδύσεις.  

Σε αυτά τα θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί εκτενώς ο κ. Μητσοτάκης στην τριήμερη περιοδεία του στην περιφέρεια, που ξεκινά το απόγευμα από την Πάτρα, κινούμενος σε απόλυτα προεκλογικούς ρυθμούς.

Για μία ακόμη φορά, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνάντησή του με τους νέους Γραμματείς του κόμματος, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές θα συμπέσουν και θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου. Εξού και ο κόκκινος συναγερμός που έχει σημάνει στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο τις κάλπες και την ανάγκη μετάδοσης στην κοινωνία ενός πειστικού προγραμματικού λόγου για την επόμενη μέρα.

Σύνθημα της ΝΔ, όπως είχε πει και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, είναι «λιγότεροι φόροι, έκρηξη επενδύσεων και νέες δουλειές» και ο τρόπος επίτευξης αυτών είναι -κατά τον ίδιο- η εκπόνηση και εφαρμογή ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο «θα κάνει τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας να πάρει ξανά μπροστά».

«Ωμό εκβιασμό»

Πάντως στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις ανάμεσα στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους και τον δημόσιο διάλογο που έχουν ανοίξει. Διαπιστώνουν «ωμό εκβιασμό» του Πάνου Καμμένου προς τον Αλέξη Τσίπρα, που «θα του δώσει ό,τι του ζητήσει», ενώ εγκαλούν τους δύο ότι «έχουν μετατρέψει σε οπερέτα τη Βουλή. Κάθε μέρα βιώνουμε και μία νέα έκπληξη, που δείχνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά», τονίζουν γαλάζιες πηγές, εκτιμώντας ότι από εδώ και πέρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «θα αγωνιούν σε κάθε ψηφοφορία για το αν τους βγαίνουν ή όχι τα κουκιά».   

Με ενδιαφέρον αλλά όχι έκπληξη, παρακολούθησε η Πειραιώς τον πρώην υπουργό Άμυνας να προειδοποιεί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως «αν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, να ξέρουν πως θα έχουμε πόλεμο. Δεν θα κάνουν παρέλαση», τόνισε, με άγνωστες να παραμένουν οι προθέσεις του, αλλά βέβαιο -κατά τη ΝΔ- το αποτέλεσα των κινήσεών του: ο συμβιβασμός του πρωθυπουργού και η παραχώρηση στον πάλαι ποτέ κυβερνητικό του εταίρο ό,τι ζητήσει.

Προκειμένου δε να αποφευχθεί η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, στη ΝΔ συζητιέται ένα ακόμα σενάριο από τα πολλά που κυκλοφορούν στην πιάτσα: Κατόπιν συνεννόησης Τσίπρα και Καμμένου, να παραιτηθεί ο Τέρενς Κουίκ από τη βουλευτική έδρα που θα πάρει από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και ταυτόχρονα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ να συσταθεί και πάλι, περιλαμβανομένου και του Αρ. Φωκά, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία.  

Στο μεταξύ, με ικανοποίηση δέχτηκαν στη ΝΔ τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου (σ.σ. καταγράφει τον μέσο όρο εθνικών δημοσκοπήσεων), σύμφωνα με την οποία το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με 39,2%, έναντι του 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρή είναι η πεποίθηση στο γαλάζιο επιτελείο πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή, αν και θα εξαρτηθεί και από τις επιδόσεις των άλλων κομμάτων και δη των μικρών.

Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν τελικά στη Βουλή, τόσο πιο χαμηλά πέφτει ο πήχης για την αυτοδυναμία.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v