Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: Το στοίχημα της κοινής προοδευτικής συμπόρευσης

Κοινή εκλογική κάθοδος με αφορμή τις ευρωεκλογές. Γιατί πυκνώνουν οι κοινές πολιτικές εκδηλώσεις. «Να προχωρήσουμε από κοινού ως πόλος που θα αναχαιτίσει νεοφιλελευθερισμό και Ακροδεξιά».

Αλ. Τσίπρας: Το στοίχημα της κοινής προοδευτικής συμπόρευσης

Την εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας μία πρώτη «μορφή» στον διάλογο που άνοιξε προ 20μέρου, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την αφορμή έδωσε η εκδήλωση του ευρωβουλευτή του κόμματος και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, με θέμα «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη - Η πρόκληση των ευρωεκλογών», στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός.

Κατά τις πληροφορίες, η σύνδεση αυτής της συμπόρευσης με τις ευρωεκλογές έγινε λόγω συγκυρίας αλλά αφορά και τη μάχη των εθνικών εκλογών -όποτε κι αν γίνουν. «Διάθεση υπάρχει, πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα που να μορφοποιήσει την προοδευτική συμπόρευση, ώστε να μην καταγραφεί η προσπάθεια ως… "ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι"», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Την εκδοχή του «συνασπισμού» την απαγορεύει ο εκλογικός νόμος, οπότε αναζητείται μία συνεργατική φόρμουλα, υπό τον τίτλο του «ΣΥΡΙΖΑ».

Εάν οι συζητήσεις αποδώσουν, θα υπάρξουν ανακοινώσεις και θα πυκνώσουν οι δράσεις με αφορμή τη μάχη των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, έτσι ώστε το έδαφος να καλλιεργηθεί για την περίπτωση που ο πρωθυπουργός προκρίνει εθνικές κάλπες τον Μάιο.

Δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, για παράδειγμα, οι όλο και πιο συχνές πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλητές στελέχη της κυβέρνησης και παράγοντες του χώρου. Πέραν της εκδήλωσης για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής και της χθεσινής του κ. Παπαδημούλη, οι Γιάννης Ραγκούσης και Σπύρος Δανέλλης έχουν ήδη συναντηθεί στα πάνελ τέτοιων εκδηλώσεων με εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος.

Την Παρασκευή μάλιστα θα γίνει άλλη μία τέτοια πολιτική εκδήλωση στο Ηράκλειο, με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων» και ομιλιτές τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους κυρίους Ραγκούση και Δανέλλη.

Οι εν λόγω διεργασίες δεν περιλαμβάνουν το ΚΙΝΑΛ, σε επίπεδο ηγεσίας, ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο θα «πιέσουν» τη βάση του να συμπαραταχθεί με το νέο «προοδευτικό σχήμα» που αρχίζει... με ορμή να κάνει την εμφάνισή του.

«Να γίνουμε ο προοδευτικός πόλος»

Το έναυσμα για την (και) εκλογική συμπόρευση έδωσε χθες ο κ. Τσίπρας στην εκδήλωση του κ. Παπαδημούλη, με αφορμή τη μάχη των ευρωεκλογών. Αφού ανέδειξε τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς και «της ανικανότητας της Ε.Ε. να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές των πολιτικών της για τον τερματισμό της στρατηγικής της λιτότητας, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη συλλογική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων», τόνισε:

* «Εδώ έγκειται το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Ευρωπαίους Πράσινους και τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών που εγκαταλείπουν την αυτοκαταστροφική πρόσδεση στο νεοφιλελευθερισμό και αναζητούν συμμάχους στα αριστερά τους. Να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς. Να συγκροτήσουμε το πολιτικό εκείνο μέτωπο, που θα διεκδικήσει ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αν υπάρχει πραγματικά η κοινή πολιτική βούληση, τότε θα βρούμε και τον τρόπο για να το κάνουμε πράξη».

* «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά, στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό. Και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των δικαιωμάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v