Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Πάνος Καμμένος κινδυνεύει να μείνει χωρίς Κ.Ο.

Το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που δεν αναγνωρίζει το «σωσίβιο» του μεταγραφέντος Α. Φωκά. Εξελίξεις μετά τη διαγραφή ή την παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου.

Γιατί ο Πάνος Καμμένος κινδυνεύει να μείνει χωρίς Κ.Ο.

Χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα θα μείνει ο Πάνος Καμμένος εάν διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (λόγω του «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών) ή εάν παραιτηθεί ο ίδιος ο βουλευτής μετά την ψηφοφορία.

Ο κ. Καμμένος έσπευσε χθες να κατηγορήσει τον πρόεδρο της Βουλής για τη σχετική μεθόδευση, ωστόσο το πρόβλημα προκύπτει από τον Κανονισμό της Βουλής. Ο οποίος ορίζει ότι ο αναγκαίος αριθμός των βουλευτών, για να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, πρέπει να είναι «πέντε» αλλά να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Μετά τις διαγραφές της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, η ομάδα των ΑΝΕΛ μειώθηκε στα πέντε μέλη. Ο κ. Καμμένος κάλεσε στους ΑΝΕΛ τον ανεξάρτητο βουλευτή Αριστείδη Φωκά, ώστε να ανέβει ο αριθμός στους έξι και να μην υπάρξει πρόβλημα με την αναμενόμενη διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου.

Πλην όμως, ο κ. Φωκάς εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κεντρώων, οπότε δεν πληροί την προϋπόθεση που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Κατά τις πληροφορίες, έπεσαν «γέφυρες» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές Νίκο Νικολόπουλο και Δημήτρη Καμμένο, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Και οι δύο όμως αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη -ο πρώτος μάλιστα προσανατολίζεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Εάν δεν βρεθεί άλλη λύση, οι πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ θα προστεθούν στους ανεξάρτητους, των οποίων ο αριθμός θα φτάσει τους 21.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος, ακόμα και στην περίπτωση που δεν διαγραφεί από τον κ. Καμμένο, θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα -όπως έχει δεσμευτεί πολλάκις. Ο πρώτος επιλαχών για να παραλάβει την έδρα είναι ο Τέρενς Κουίκ, του οποίου οι δρόμοι με τον κ. Καμμένο έχουν χωρίσει προ πολλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v