Μάχη στη Βουλή για Πρέσπες ή πρόταση δυσπιστίας

Πέντε ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η Πειραιώς αποφασίζει για νέα πρόταση μομφής. «Καλοδεχούμενη» λέει το Μαξίμου και χαρακτηρίζει «χορηγό του πρωθυπουργού» τον Κ. Μητσοτάκη. Δείτε τη συνεδρίαση για τις Πρέσπες.

Μάχη στη Βουλή για Πρέσπες ή πρόταση δυσπιστίας

Η «μάχη των Πρεσπών» πέρασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς χθες υπερψηφίσθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Αυτό που παραμένει με ερωτηματικό είναι πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς η ΝΔ σχεδιάζει να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση (σ.σ. είχε καταθέσει και τον περσινό Ιούνιο), με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή «αναταραχή» και τη χρονική καθυστέρηση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διαδικασία ξεκίνησε και η συζήτηση έχει περάσει στην ουσία μετά την απόρριψη ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, ενώ στελέχη της ΝΔ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η πρόταση δυσπιστίας να κατατεθεί αύριο Πέμπτη, οπότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψηφοφορία. 

Σ’ αυτή την περίπτωση, η Βουλή θα διακόψει όλες τις εργασίες της μέχρι να τεθεί προς ψήφιση η πρόταση δυσπιστίας. Κάτι που, κατά το Σύνταγμα, πρέπει να γίνει «έως τρεις ημέρες» μετά την κατάθεση του αιτήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε μία τέτοια περίπτωση, η συζήτηση-ψηφοφορία για τις Πρέσπες «θα αρχίσει εκ νέου τη Δευτέρα», δηλαδή δεν θα συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή το Σαββατοκύριακο.

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, η ΝΔ δυσκολεύεται να απαντήσει (πειστικά) στο ερώτημα γιατί θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση… πέντε ημέρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι δεν διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών για να την ακολουθήσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο μετριοπαθής βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε δημοσίως χθες αυτή την απορία, με την επισήμανση ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε προ ημερών η κυβέρνηση δεν είναι… φρέσκο γάλα για να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

Από τον Σταύρο Θεοδωράκη πάντως έγινε σαφές ότι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού (συν ο Γρηγόρης Ψαριανός) θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, καθώς, όπως είπε, «το ‘ναι’ στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Δεδομένου ότι η θέση των τριών είναι «κάθετα υπέρ» των Πρεσπών, γεννάται το ερώτημα... πώς θα ψηφισθεί η Συμφωνία, εάν «πέσει» η κυβέρνηση. Η απάντηση που δίνουν συνεργάτες τους είναι πως το ερώτημα είναι θεωρητικό, διότι, όπως επισημάναμε, δεν υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών που χρειάζεται η ΝΔ.

«Χορηγός του πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης»

Το Μαξίμου δηλώνει από χθες «έτοιμο» να υποδεχθεί αυτή την κίνηση από την πλευρά της ΝΔ. «Ανυπομονούμε», σημείωνε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα μας έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί».

Το «λιγότεροι» οφείλεται στην εκτίμηση ότι το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από τη συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, όπως είχε πράξει τον περσινό Ιούνιο, όταν ο ΝΔ κατέθεσε την ίδια πρόταση.

Μάζεψαν τις υπογραφές

Όσον αφορά στη ΝΔ, την αίσθηση ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας ενίσχυσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη.

«Η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε και πρόσθεσε: «Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους -και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία- για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν».

Κατά τις πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, έχουν ήδη συγκεντρωθεί («δια παν ενδεχόμενο») οι απαραίτητες 50 υπογραφές από βουλευτές της ΝΔ για την κατάθεση της πρότασης.

Γιατί νέα πρόταση μομφής;

Με την κίνηση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διπλό στόχο:

* Αφενός, να στείλει μήνυμα στους βουλευτές που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία ότι όλοι θα κληθούν επώνυμα να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.

* Αφετέρου, να καταδείξει πως έκανε ό,τι μπορούσε και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει από το Σύνταγμα για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας.

Κομματική πηγή κάνει λόγο για «ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, η οποία δρα αντίθετα από τη βούληση του λαού. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το εμποδίσουμε».
Στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, σκέφτεται να παρέμβει δημοσίως και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παίρνοντας θέση σε ένα θέμα στο οποίο έχει εμπλακεί ενεργά και ο ίδιος, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v