Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Στρατηγική αποδόμησης της «ετερόκλητης πλειοψηφίας»

Πώς αποτιμά η Πειραιώς τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Τι βλέπει για τον χρόνο των εκλογών και τις νέες συμμαχίες που χτίζει το Μαξίμου. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΝΔ: Στρατηγική αποδόμησης της «ετερόκλητης πλειοψηφίας»

«Παρά τις απεγνωσμένες και αγωνιώδεις προσπάθειές του, ο κ. Τσίπρας δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία του», εκτιμούν στη ΝΔ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Open. Με τα νέα δεδομένα που έβαλε αυτός στο τραπέζι και σε αναμονή και του αυριανού ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο, η Πειραιώς επαναπροσδιορίζει την τακτική της, με τους τόνους της αντιπαράθεσης να βρίσκονται ήδη στα ύψη. Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη (που κλείνει σήμερα τρία χρόνια στην αρχηγία του κόμματος) στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, δίνει το στίγμα της αντιπολιτευτικής ρητορικής της ΝΔ.

Στο στόχαστρό της, αφενός, να επιχειρήσει την απομόνωση του πρωθυπουργού με παράλληλη διαμόρφωση μιας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας των δημοκρατικών δυνάμεων και αφετέρου, να στοχεύσει στην αποδόμηση της νέας «ετερόκλητης πλειοψηφίας» στη Βουλή, εφόσον λάβει «σάρκα και οστά» η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός απλά μας ενημέρωσε ότι επιχειρεί με έξι πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση-κουρελού με ημερομηνία λήξεως», ήταν η επίσημη αντίδραση της ΝΔ λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τσίπρα, με το γαλάζιο επιτελείο να κάνει λόγο για «διαλυτική εικόνα της κυβέρνησης, την οποία σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία». Με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός «αδειάζει πλήρως τον Πάνο Καμμένο. Αυτό φαίνεται από τη σιγουριά του ότι έχει εξασφαλισμένους τους 151 που χρειάζεται. Το ενδιαφέρον πάντως είναι να μας πει ποιοι είναι οι υπόλοιποι -πλην ΣΥΡΙΖΑ- βουλευτές τους οποίους έχει βρει για να στηρίξουν την κυβέρνηση», αναφέρουν και προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας να μάθουν τα «κίνητρα με τα οποία αυτοί οι βουλευτές από την αντιπολίτευση ξαφνικά αλλάζουν στάση και πρόθυμα στηρίζουν την κυβέρνηση».

Πρόκειται, κατά τη ΝΔ, για δύο διαφορετικές πλειοψηφίες, άλλη για τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλη για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, «δεν φαίνεται να ενοχλεί τον κ. Τσίπρα η ετερόκλητη, δίχως κανένα ιδεολογικό πρόταγμα, πλειοψηφία που θα έχει όμως ημερομηνία λήξης, αφού κάθε άλλο παρά σταθερότητα και σοβαρότητα εμπνέει», σημειώνουν γαλάζιες πηγές. Αποτέλεσμα αυτού, επισημαίνουν, είναι ότι όσο και να ανακατέψει την τράπουλα, ο πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τέλους. Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό οι εθνικές κάλπες να στηθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Απόπειρα νοθείας

Η ΝΔ προτίθεται να ασκήσει ποικιλότροπη πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, εξάλλου, και ο χθεσινός υπαινιγμός του κ. Μητσοτάκη περί απόπειρας νοθείας στις επικείμενες εκλογές, με αφορμή σενάρια που θέλουν τη Singular Logic να μην αναλαμβάνει τη διεξαγωγή τους, ειδικά στην περίπτωση τετραπλών εκλογών τον Μάιο, αλλά και αρμοδιότητές της να εκχωρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών. «Πρέπει να αποκλειστεί οποιοδήποτε πονηρό σενάριο έχουν στο μυαλό τους», σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, διακρίνοντας «σκόπιμα πυροτεχνήματα» εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να «δει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια να κινηθεί αναλόγως». 

Μία από τις κατηγορίες που αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της θεσμικής εκτροπής που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες η Πειραιώς να «βάλει στο παιχνίδι» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο ενδεχομένως να απευθυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον, ως «ρυθμιστή του πολιτεύματος», να παρέμβει εντός του πλαισίου του Συντάγματος, ώστε να αποτρέψει πολιτικές στάσεις και συμπεριφορές ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

Στο μεταξύ, λόγω της πυκνής πολιτικά επικαιρότητας, αναβλήθηκε για τις επόμενες μέρες η προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση των νέων υποψήφιων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, προερχόμενων από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v