Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε περιδίνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Δεν πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ, που παραμένει διχασμένη για την επόμενη ημέρα. Μετά τη συνάντηση με Τσίπρα θα τοποθετηθεί ο Καμμένος. Νέα σήμα με «κόκκινες γραμμές» για το κόμμα.

Σε περιδίνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Αγεφύρωτο είναι το χάσμα στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ ακόμα και η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης- που δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για την επόμενη ημέρα- είχαν ενημερώσει πως θα απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, η οποία τελικά αναβλήθηκε. Τελικά το κρίσιμο “ραντεβού” της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετατέθηκε για το μεσημέρι της Παρασκευής και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξουν απουσίες.

Από την πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας – όπου είχε ως θέμα την αναβάθμιση των F 16 - έγινε εμφανές πως ο Πάνος Καμμένος δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με δύο τάσεις να διαμορφώνονται. Από τη μία είναι όσοι ακολουθούν τη γραμμή του Π. Καμμένου περί εξόδου από την κυβέρνηση και από την άλλη όσοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ειδικότερα στη γραμμή του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν δημοσίως ταχθεί δύο βουλευτές του κόμματος: ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Μάλιστα η υφυπουργός Άμυνας έχει πει πως θα φύγει από υπουργός και θα σταματήσει να στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία (αλλά δεν θα ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας από τη Νέα Δημοκρατία).

Στον αντίποδα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ στο ερώτημα αν θα παραδώσει την έδρα του σημείωσε πως αυτό θα γίνει όταν εκλείψει κάθε πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως σε περίπτωση παραίτησης τη θέση του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί ξένο σώμα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στηρίζει τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας. Σε ανάλογο κλίμα είναι και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία έχει επισημάνει πως “η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της”.

Παράλληλα δύο βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εκ των προτέρων συμφωνούν με το “διαζύγιο” των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο Κώστας Ζουράρις έχει πει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά τάσσεται υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά δεν έχει αποκαλύψει τις επόμενες ενέργειες του (π.χ. τι θα πράξει αν θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης). Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό λέει πως είναι κάτι που θα δούμε όταν έρθει η ώρα.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα, παρά το μπαράζ δημοσιευμάτων πως δεν είναι αρνητική στη συμφωνία. Έχει επισημάνει πάντως πως η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση.

Το γεγονός πάντως πως ο Πάνος Καμμένος δεν προτίθεται να εστιάσει στο εσωτερικό του κόμματος πριν από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκε και από την ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Για το φλέγον θέμα των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά, ενώ επισημαίνεται πως στόχος της συνεδρίασης ήταν να συζητηθεί η νέα καμπάνια και η πορεία του κόμματος.

Το νέο σήμα έχει μία κόκκινη γραμμή στο πλάι του λογότυπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θέλοντας να υπάρξει σύνδεση με τη στάση του κόμματος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. “Οι κόκκινες γραμμές είναι η περηφάνεια μας” ξεκινά το βίντεο και καταλήγει πως “Ανεξάρτητοι Έλληνες τώρα πιο αποφασισμένοι από ποτέ”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v