Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Ετοιμάζεται η «επόμενη ημέρα» χωρίς τους ΑΝΕΛ

Τσίπρας-Καμμένος συμφώνησαν χθες το βράδυ να πάνε σε διήμερο ημίχρονο, λόγω Μέρκελ. Την Παρασκευή η επίσημη συνάντηση. Η μομφή, η εμπιστοσύνη, το «ναι» και το «όχι» του Ποταμιού. Άρωμα κεντροαριστερού ανασχηματισμού σε εκδήλωση με χαιρετισμό του Α. Τσίπρα. Ποιοι θα συμμετέχουν.

Μαξίμου: Ετοιμάζεται η «επόμενη ημέρα» χωρίς τους ΑΝΕΛ

Η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο έγινε, τελικά, χθες το βράδυ, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί εάν τα είπαν κατ' ιδίαν (σύμφωνα με διαρροές) ή τηλεφωνικώς. Το βέβαιο είναι ότι συμφώνησαν να αφήσουν τα... του διαζυγίου για την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Η «κανονική» συνάντησή τους θα γίνει εκείνη την ημέρα, ωστόσο ο κ. Καμμένος ανέβαλε την τηλεοπτική συνέντευξή του («Star»), η οποία επρόκειτο να γίνει απόψε, αμέσως μετά την επίσης τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα («Open»), προκειμένου είτε να απαντήσει στον πρωθυπουργό είτε να «επικυρώσει» όσα θα έλεγε.

Το στίγμα των κινήσεων του... απερχόμενου κυβερνητικού εταίρου πάντως θα δοθεί σήμερα το πρωί, καθώς δεν έχουν αναβληθεί οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ και του ηγετικού οργάνου του κόμματος. Κατά τις πληροφορίες, παραμένει θέμα προς συζήτηση η αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

Πλην του ιδίου του κ. Καμμένου (υπουργού Άμυνας) και της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργού Άμυνας), οι υπόλοιποι πέντε που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να αποχωρήσουν. «Όχι για την καρέκλα αλλά επειδή πιστεύουμε στην κυβέρνηση», δηλώνουν δύο εξ αυτών στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. (Οι πέντε είναι η υπουργός Έλενα Κουντουρά και οι υφυπουργοί Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης).

Εάν, πάντως, ο κ. Καμμένος το θέσει ως «βέτο» στον πρωθυπουργό και εξαρτήσει από αυτό την ηπιότητα του διαζυγίου, τα περιθώρια για παράκαμψή του θα είναι λίγα. Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση γίνεται με απόντες τον Βασίλη Κόκκαλη και την Ελενα Κουντουρά.

«Ναι» από Ποτάμι και γαλάζιες πιέσεις

Όσο για την «αριθμητική» των κρίσιμων ψηφοφοριών, το Ποτάμι ξεκαθάρισε χθες ότι, ως κόμμα, θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς αυτό να σημαίνει πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τούτο σημαίνει πως, πλην απροόπτου, θα ψηφίσουν θετικά οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλης και Σπύρος Λυκούδης, ενώ οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός καταψηφίζουν και, κατά το ρεπορτάζ, οδεύουν προς τη ΝΔ.

Οι «γαλάζιες» πιέσεις προς τον κ. Θεοδωράκη να αλλάξει θέση εντάθηκαν χθες δια των Άδωνι Γεωργιάδη και Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι δήλωσαν πως όποιος υπερψηφίσει τη Συμφωνία δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σε κεντρικό επίπεδο (Πειραιώς) δεν έχει γίνει ανάλογη προειδοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ακόμα και αν η πίεση αποδώσει, οι κύριοι Δανέλης και Λυκούδης θα μείνουν σταθεροί στο «ναι», καθώς δεν «συνομιλούν» με τη ΝΔ.

Το «κρυφτούλι» μομφής και εμπιστοσύνης

Το κρυφτούλι με τη «δεδηλωμένη» συνεχίσθηκε και χθες, με τη ΝΔ να προκαλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και το Μαξίμου να απαντά (εκ νέου): αν θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, προχωρήστε σε πρόταση μομφής.

«Έχοντας κάνει την εκτίμηση ότι εμείς διαθέτουμε τους 151, θα κρίνει η κυβέρνηση τον τρόπο, το πώς και το πότε (σ.σ. θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης). Αν χρειαστεί, θα ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Για την επιμονή της ΝΔ να αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σημείωσε: «Οι διαδικασίες είναι απολύτως σαφείς, αυτές που πιστοποιούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι. Αν λοιπόν κάποιος το αμφισβητεί, αμ’ έπος αμ’ έργον. Η ΝΔ μπορεί να καταθέσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη πρόταση δυσπιστίας».

Εκδήλωση με άρωμα ανασχηματισμού

Στο Μαξίμου πάντως ετοιμάζονται πυρετωδώς για την «επόμενη ημέρα». Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον βεβαίως η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τερματισθεί και επισήμως την Παρασκευή.

Κατά τα ίδια στελέχη, το νέο σχήμα θα έχει έντονο κεντροαριστερό άρωμα και θα σηματοδοτεί τη «συνάντηση» της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, καθ' εφαρμογή της ανάλογης θέσης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η εκδήλωση που οργανώνεται την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και, κυρίως, η απόφαση του κ. Τσίπρα να παρευρεθεί απευθύνοντας σύντομη ομιλία.

«Θα δοθεί γεύση ανασχηματισμού», λένε κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση των διεργασιών που συντελούνται το τελευταίο διάστημα, απ' όταν δηλαδή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Όπως διευκρινίζουν, το «γεύση ανασχηματισμού» δεν σημαίνει ότι... θα υπουργοποιηθούν οι ομιλητές (χωρίς να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο για κάποιον ή κάποιους...) αλλά ότι θα δοθεί, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το στίγμα της κεντροαριστερής συμπόρευσης -στην πορεία προς τις εκλογές και, κυρίως, μετά από αυτές.

Στην εν λόγω εκδήλωση, λοιπόν, θα είναι ομιλητές:

* Στο πρώτο πάνελ, οι Μιχάλης Σταθόπουλος, Νίκος Μαραντζίδης, Κωστής Παπαϊωάννου και Αντώνης Λιάκος, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Μαχαίρα.

* Στο δεύτερο πάνελ, οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Σπύρος Δανέλης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης και Σωτήρης Βαλντέν, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παναγιώτης Παναγιώτου.

Διοργανωτές είναι ο κ. Παναγιώτου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και η Άννα Αναγνωστοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v