Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Υστατο πρέσινγκ στο Ποτάμι για τις Πρέσπες

Γαλάζια μηνύματα-προειδοποιήσεις σε Θεοδωράκη και βουλευτές του ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Υπαινιγμοί για πιθανή συναλλαγή του Μεγάρου Μαξίμου με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

ΝΔ: Υστατο πρέσινγκ στο Ποτάμι για τις Πρέσπες

Στη ΝΔ θεωρούν πολύ πιθανή την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή έστω χωρίς την παρουσία των ΑΝΕΛ, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής της συγκεκριμένης πρακτικής.

Δεν είναι τυχαίο το μαζικό πρέσινγκ που ασκείται στο Ποτάμι -κυρίως- αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές σε δεύτερο επίπεδο, προκειμένου να αλλάξουν άποψη και να συνταχθούν με την αρνητική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο μια πιθανή μελλοντική κυβερνητική -ή άλλη- συνεργασία. Κι αυτό ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πήρε χθες επισήμως θέση, προαναγγέλλοντας την υπερψήφιση της συμφωνίας, μολονότι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα πουν «όχι», ακολουθώντας τη γραμμή της ΝΔ, με την οποία φλερτάρουν πολιτικά. Μόνο χθες, τρία κορυφαία γαλάζια στελέχη, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, έστειλαν μήνυμα-προειδοποίηση προς τη Σεβαστουπόλεως ενόψει της επόμενης μέρας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ψήφος υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών αντικειμενικά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τεχνικά δεν είναι, αντικειμενικά είναι. Αν ο κ. Θεοδωράκης αποδειχτεί ο σωτήρας του κ. Τσίπρα, θα βλάψει πολύ τον εαυτό του και θα κάνει τεράστιο πολιτικό σφάλμα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η συμφωνία των Πρεσπών, θα έχουμε οξεία διαφωνία με το Ποτάμι και αυτό είναι σημαντικό».

- Νικήτας Κακλαμάνης: «Το θέμα είναι κόκκινη γραμμή για τη ΝΔ. Όποιος βουλευτής και όποιο κόμμα στηρίξει τη Συμφωνία δεν μπορεί να βασιστεί σε καμία συνεργασία προεκλογικά με τη ΝΔ και σε μεγάλο βαθμό και μετεκλογικά. Στρατηγικό λάθος να υπερψηφίσουν στο Ποτάμι τη Συμφωνία. Θα είναι σαν να υπογράφουν τη μη είσοδό τους στη Βουλή».

- Δημήτρης Σταμάτης: «Το Ποτάμι που, μόλις χθες, κατήγγειλε πως "μόνος σκοπός της κυβέρνησης είναι η άλωση του Δημόσιου Τομέα"... δεν έχει καμιά δικαιολογία να τη στηρίξει -μέσω Πρεσπών- τώρα που καταρρέει! Γιατί τότε ο Θεοδωράκης γίνεται συνυπεύθυνος για όσα έκανε και θα κάνει ο Τσίπρας! Καθαρές κουβέντες».

Εξαγορά βουλευτών

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς αφήνει υπαινιγμούς για πιθανή συναλλαγή του Μεγάρου Μαξίμου με βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να εξασφαλίσει νέα πλειοψηφία στη Βουλή μετά την αναμενόμενη αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πει σήμερα στους πολίτες ποιοι είναι οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα και με ποια κίνητρα εκδηλώνουν τέσσερα χρόνια μετά, προθυμία να στηρίξουν την κυβέρνηση». Ερωτηθείσα αν έχει στοιχεία, η κα Σπυράκη απάντησε: «Απολύτως τίποτα. Αλλά είναι εύλογο το ερώτημα που θέτω ως πολίτης και ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το απόγευμα, συνεδριάζει, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που εξελέγη κατά το πρόσφατο 12ο τακτικό συνέδριο του κόμματος και απαρτίζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία από στελέχη του λεγόμενου προεδρικού μπλοκ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του, αναμένεται να εξαπολύσει νέα δριμεία επίθεση στη συγκυβέρνηση και να επαναλάβει ότι στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά δεν έχουμε δει κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον επαληθευθούν τα σενάρια αποχώρησης του Πάνου Καμμένου. Κάτι τέτοιο, θα πει ο κ. Μητσοτάκης, συνεπάγεται την άμεση υποχρέωση του κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -κατά τον ίδιο- δεν δίνεται εν λευκώ στον κ. Τσίπρα.

Kαι για τον λόγο αυτόν δεν είχαμε κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ελλάδα, θα επισημάνει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v