Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις με εκλογικό άρωμα από τη ΝΔ

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και η ανακοίνωση νέων προσώπων για τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Νέος κύκλος περιοδειών Μητσοτάκη. Το δίλημμα που θέτει στον πρωθυπουργό η Πειραιώς.

Κινήσεις με εκλογικό άρωμα από τη ΝΔ

Με το βλέμμα στο διαφαινόμενο διαζύγιο Τσίπρα - Καμμένου βρίσκονται στη ΝΔ και εκ των πραγμάτων κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Τα πάντα είναι ανοικτά, εκτιμά το γαλάζιο επιτελείο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει τις πιέσεις του για άμεσες κάλπες, αμφισβητώντας την πολιτική νομιμοποίηση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ανοχής, μετά την προαναγγελθείσα αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς, που καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μία από τις «δύο επιλογές που έχει: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές». Κάτι που -σύμφωνα με την Πειραιώς- είναι και το πιο ωφέλιμο για τη χώρα, δεδομένου ότι αυτή δεν αντέχει την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύει.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη «βύθιση της χώρας σε μια άκρως επικίνδυνη αστάθεια, την ώρα που τα εθνικά και οικονομικά ζητήματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Υπό το πρίσμα αυτό συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η νεοεκλεγείσα «εκλογική» Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, που θα επιβεβαιώσει την παραμονή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, ενώ την Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση, θα γίνει η ανακοίνωση δεκάδων ονομάτων νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Θα πρόκειται για άγνωστα στο ευρύ κοινό στελέχη, γυναίκες και άνδρες, μικρών -ως επί το πλείστον- ηλικιών, που προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών και σηματοδοτούν την ανανέωση που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα δεδομένα

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινά τις επόμενες μέρες νέο κύκλο περιοδειών από την Κρήτη, σε μια προσπάθεια στήριξης του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Ανδριάννα Καλογήρου, η οποία θα είναι εκ νέου υποψήφια με τη στήριξη της ΝΔ και την οποία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντησε χθες στην Αθήνα.

Όσον αφορά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή -αν και παραμένει πάνω στο τραπέζι, όπως λένε στο επιτελείο της ΝΔ- αποτελεί τελευταία επιλογή σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς η πίεση προς την κυβέρνηση αφορά κατά βάση το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης που θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή, υπό τα νέα δεδομένα. Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει πως η πλειοψηφία δεν τεκμαίρεται αλλά διαπιστώνεται και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξάλλου, η εντολή που έλαβε το 2015 ο κ. Τσίπρας για να σχηματίσει κυβέρνηση προϋπέθετε -κατά δήλωσή του- τη στήριξη και των ΑΝΕΛ. Κάτι που πλέον παύει να ισχύει, όπως διαπιστώνει η Πειραιώς, σε μια ερμηνεία του «ανακατέματος της τράπουλας» του πολιτικού σκηνικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως απώτατο όριο για τις εθνικές κάλπες τον Μάιο, καθώς εκτιμά πως ένα κυβερνητικό σχήμα με ανοχή δεν μπορεί να μακροημερεύσει για περισσότερο διάστημα, πόσο μάλλον μέχρι τον Οκτώβριο, που αποτελεί στόχο του κ. Τσίπρα, κατά τα λεγόμενα του ιδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v