Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Δεν νοείται να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας στη χώρα

«Οι Τσίπρας και Καμμένος βυθίζουν τη χώρα σε επικίνδυνη αστάθεια», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία. Αν έχετε αμφιβολίες για τη στήριξη της Βουλής, καταθέστε πρόταση μομφής, απαντά το Μαξίμου.

ΝΔ: Δεν νοείται να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας στη χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον δύο επιλογές, είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια.

Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα».

Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι ότι δεν γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως έγραφε και το πρωί το Euro2day.gr, η ΝΔ έχει στο τραπέζι -έτοιμη προς χρήση- την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα αξιοποιηθεί, ωστόσο αυτό που επιδιώκει είναι να προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτός ο τρόπος, σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο μόνος για να καταδειχθεί ότι υπάρχει έστω κυβέρνηση ανοχής που συγκεντρώνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών.

Η διαφορά των δύο προτάσεων είναι ότι στη δυσπιστία (μομφή) απαιτούνται 151 ψήφοι (δύσκολο να εξασφαλιστεί, δεδομένης και της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση), ενώ στην ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που βρίσκονται στην αίθουσα και ψηφίζουν, με μίνιμουμ αριθμό τους 120.

Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση ανοχής αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα, η ΝΔ το αποδέχεται μεν, όμως επισημαίνει πως «αυτό που μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας είναι ότι μια κυβέρνηση ανοχής είναι μια έκτακτη πρόνοια του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν την έχουμε δει ποτέ να ενεργοποιείται στη μεταπολίτευση». Ο μόνος λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε μια τέτοια δυνατότητα, σημειώνει η Πειραιώς, «είναι για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα διαθέτει και πάλι τη δεδηλωμένη». Όπερ σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή της μειοψηφίας των βουλευτών «δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα ούτε σε ήσσονος ούτε, πόσο μάλλον, σε μείζονος σημασίας αποφάσεις».

Μαξίμου: Καταθέστε πρόταση μομφής

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v