Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι ΑΝΕΛ

Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη. Διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για την επόμενη μέρα. Ανεβάζει τους τόνους ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας για «ανένδοτο».

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι ΑΝΕΛ

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την έλευση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Οι σκληρές τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου φέρνουν πιο κοντά τη συζήτηση για... έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα, με τους προβολείς να πέφτουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος που συγκαλείται την Τετάρτη (θα συγκληθεί και η Εκτελεστική Επιτροπή).

Μία αναφορά του Νίκου Κοτζιά έβαλε ...φωτιά στο φιτίλι της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι ο Πάνος Καμμένος είπε πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του.

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου ήρθε μέσω twitter και ήταν σε οξύτατο ύφος. “Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο” ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως “κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθώ τετελεσμένα στο εθνικό θέμα”.

Με δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα, έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των ανακοινώσεων για τον Πάνο Καμμένο. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επισημάνει πως από τα μέσα Γενάρη και μετά -που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στη γείτονα χώρα- μπορεί να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για να ψηφιστεί σε εύλογο διάστημα.

Επομένως το “διαζύγιο” του Πάνου Καμμένου με την κυβέρνηση είναι κοντά και το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν οι βουλευτές του κόμματος. Στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπάρχουν διαφορετικές τάσεις τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την “έξοδο” από την κυβέρνηση.

Για παράδειγμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως θα παραδώσει την έδρα του. Σε αυτή την περίπτωση εκλέγεται ο Τέρενς Κουικ, που αποτελεί εδώ και καιρό “ξένο σώμα” για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης είναι και ο Κώστας Ζουράρις αν και έχει πει πως δεν είναι σύμφωνος με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Έλενα Κουντουρά δεν έχει επίσημα τοποθετηθεί, με τις πληροφορίες να λένε πως δεν είναι αντίθετη με τη συμφωνία. ΄Άλλωστε έχει δηλώσει πως η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση.

Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα διατυπώσει ένα ακόμα μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση ήταν αυτός που είχε ρωτήσει τον Πάνο Καμμένο ποια θα είναι η στάση του κόμματος σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν βουλευτές και στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που κρατούν ψηλά τους τόνους και έχουν εκφραστεί επανειλημμένα κατά της συμφωνίας. Σε αυτό το κλίμα είναι, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θόδωρος Τοσουνίδης. Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια - Τσαρούχα, επισημαίνοντας “όταν και αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα φύγουμε από τα υπουργεία μας”.

Σημειώνεται πως ο Πάνος Καμμένος έχει μιλήσει για συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα να μη συμπεριληφθούν βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια αυτή τοποθέτηση εκτιμάται πως είχε ως στόχο να σταλεί... μήνυμα σε στελέχη που μπορεί να κοιτάζουν προς το κυβερνών κόμμα.

Το κλίμα είναι τέτοιο που τα “φώτα” της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε για να ευχηθεί στον Πρωθυπουργό, όπως έπραξαν και άλλοι βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v