Συνωστισμός και διλήμματα στη «μάχη» της Θεσσαλονίκης

Οι επίσημοι υποψήφιοι, οι αντάρτες και τα... αουτσάιντερ για το δήμο. Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Πού ποντάρουν και τι φοβούνται τα επιτελεία των υποψηφίων.

Συνωστισμός και διλήμματα στη «μάχη» της Θεσσαλονίκης

Με εκπλήξεις, ηχηρές απουσίες και νέα πρόσωπα θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση για την κατάκτηση του δήμου της Θεσσαλονίκης. Το παζλ των υποψηφιοτήτων έχει αρχίσει να συμπληρώνεται, με τους “εκλεκτούς” των κομμάτων να καλούνται να αντιμετωπίσουν όσους κατεβαίνουν χωρίς επίσημο “χρίσμα”.

Περίπου 15 υποψηφιότητες καταγράφονται έως τώρα, γεγονός που καθιστά αμφίρροπη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη σειρά “κατάταξης”. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία, που έχουν ως κεντρικό στόχο τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους. Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσον όλοι οι υποψήφιοι θα φτάσουν στη... γραμμή τερματισμού ή στο ενδιάμεσο θα υπάρξουν συνεργασίες με στόχο μία καλύτερη σειρά κατάταξης.

Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης ανακάτεψε την “τράπουλα” στην κεντροαριστερά. Νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις οι συζητήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη πως νέα πρόσωπα του κόμματος, που έχουν δοκιμαστεί σε θέσεις ευθύνης πρέπει να μπουν μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση της στήριξης της 30χρονης Κατερίνας Νοτοπούλου, που στον τελευταίο ανασχηματισμό ανέλαβε υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Στο Κίνημα Αλλαγής η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς τελικά η Εύα Καϊλή θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ευρωβουλή και δεν θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και στόχος είναι να επιχειρηθεί σύνθεση δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων το “βλέμμα” είναι στραμμένο στο Σπύρο Βούγια που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του με το συνδυασμό ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη. Αλλά και στην Καλυψώ Γούλα που επιλέχθηκε ως υποψήφια δήμαρχος από την “Πρωτοβουλία” - την δημοτική παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη- μετά από εκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πολιτικό “φλερτ” που δέχονται οι γαλάζιοι ψηφοφόροι στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς ουκ ολίγοι υποψήφιοι προέρχονται από το συγκεκριμένο χώρο. Επομένως σε πρώτη φάση το κρίσιμο στοίχημα είναι η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Ταχιάος. Εχει ασχοληθεί με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και θεωρείται πρόσωπο που είναι κοντά στον πρόεδρο του κόμματος. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τα Θεοφάνεια και θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη του κόμματος.

Την υποψηφιότητα του έχει ανακοινώσει ο Γιώργος Ορφανός, με την παράταξη “η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον”. Επί σειρά ετών είχε εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε συμμετάσχει δύο φορές σε κυβερνητικά σχήματα (υφυπουργός αθλητισμού το 2004-2007 και υπουργός Μακεδονίας- Θράκης το 2014- 2015).

Επίσης στον ευρύτερο χώρο κινούνται οι υποψηφιότητες των Μάκη Κυριζίδη, Κωνσταντίνου Ζέρβα, Χάρη Αηδονόπουλου και Βασίλη Μωυσίδη. Στις δημοτικές εκλογές κατεβαίνει και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει πως στηρίζει για τον δήμο Θεσσαλονίκης την υποψηφιότητα του Σωτήρη Ζαριανόπουλου (ευρωβουλευτής του κόμματος). Υποψήφιος με τον συνδυασμό “Οικολογία- Αλληλεγγύη” είναι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ενώ με την “Υψίπολη” κατεβαίνει ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v