Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Γερμανία με φόντο τις Πρέσπες ο Μητσοτάκης

Ποιος ο σκοπός της επίσκεψής του στη Βαυαρία την προσεχή Πέμπτη. Ο ερχομός της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και η συμφωνία για τα Σκόπια. Πώς απαντά η Πειραιώς.

Στη Γερμανία με φόντο τις Πρέσπες ο Μητσοτάκης

Από την επίσκεψή του στο Μόναχο, τον περασμένο Ιούνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε με ένα ιδιαίτερο δώρο από τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ: τη φανέλα της πρωταθλήτριας Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου με το νούμερο «9» και από κάτω το όνομα.... «Μitsotakis».

Την προσεχή Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί και πάλι στη Γερμανία, παρουσία μάλιστα και του κ. Βέμπερ, ο οποίος με τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν εκ μέρους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Άγνωστο είναι πάντως αν αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης θα φύγει με νέο «μποναμά» στις αποσκευές του. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να εξηγήσει στους βουλευτές του συγκυβερνώντος CSU τόσο τη φιλοσοφία του για την Ελλάδα και την Ευρώπη της επόμενης μέρας, όσο και ειδικότερα για τη στάση της ΝΔ στο θέμα των Σκοπίων και την άρνησή της να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αφορμή της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στο ιστορικό μοναστήρι Seeon, κοντά στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, είναι η -κλειστή για τα ΜΜΕ- σύνοδος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήματα των Γερμανών βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και την ώρα που η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της. Κάποιοι συσχετίζουν τα τρία γεγονότα, μολονότι η Πειραιώς έχει  επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η στάση της για καταψήφιση της συμφωνίας είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του (στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), επανέλαβε πως το κόμμα του θα δώσει μάχη μέσα στη Βουλή για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που επανέκαμψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, εκτίμησε (στον ΣΚΑΪ) ότι «η πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ έχει προδιαγραφεί». Όπως είπε, «ακόμα και αν κάποιος είχε πολύ καλή διάθεση να δει αυτή τη συμφωνία, και μόνον οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ, που δεν είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα, για να πετύχει την ψήφιση της συμφωνίας, και μόνον οι δηλώσεις του για εθνική ταυτότητα και για γλώσσα,  υπονομεύουν το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και την ίδια τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι σε έναν περίπου μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ένα ακόμα ταξίδι στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει -όπως και πέρυσι- σε διάσκεψη για την ασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v