Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες προτεραιότητες για τη Νέα Δημοκρατία

Τα γαλάζια στοιχήματα στη χαραυγή του νέου έτους. Πως χαράζεται η στρατηγική της Πειραιώς με φόντο τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο εκλογικός συναγερμός, η ανανέωση της παράταξης και η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πρώτες προτεραιότητες για τη Νέα Δημοκρατία

Ως χρονιά της μεγάλης πολιτικής ανατροπής βλέπουν το 2019 στη ΝΔ και θέτουν ως μεγάλο τους στοίχημα την επικράτηση των γαλάζιων υποψηφίων και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, τις εθνικές, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η στιγμή της αποχώρησης της «μακροβιότερης μνημονιακής κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά λένε, «έφτασε στο τέλος της και ταυτόχρονα να λάβει σάρκα και οστά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο μέσα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας από αυτόν, η Πειραιώς κάνει λόγο για «μια απόλυτα πετυχημένη θητεία», μέσα από την οποία άσκησε «εποικοδομητική και ουσιαστική, όπως αρμόζει σε ένα υπεύθυνο κόμμα» και από την άλλη, κατά τον ίδιο απολογισμό, «άλλαξε το κόμμα, προσδίδοντάς του τα στοιχεία της ανανέωσης και της διεύρυνσης, αλλά και προετοιμάζοντάς το για να κυβερνήσει τον τόπο με μόνο γνώμονα το κοινό καλό».

Στο πλαίσιο αυτό το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη χαράζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, μελετώντας λεπτομερώς το σύνολο των δημοσκοπικών ευρημάτων, κυρίως όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία και οργανώνοντας τον κομματικό μηχανισμό για την κρίσιμη επόμενη περίοδο.

Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο έτος που ξημερώνει, με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ να επισημαίνει: «Όσο και να θέλει ο κ. Τσίπρας να παραμείνει βολεμένος στην καρέκλα του, ήρθε η ώρα να την αφήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι και πλέον μπαίνουμε σε κανονική, αμιγώς προεκλογική περίοδο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να βρίσκονται στα γραφεία τους στις 2 Ιανουαρίου, δεδομένου και του αγνώστου χρόνου των εθνικών καλπών.

Ήδη, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το τμήμα επικοινωνίας - social media επιστρέφει στην Πειραιώς από την Καλλιρόης όπου λειτουργούσε και πλέον όλη η στρατηγική θα χαράζεται από ένα κέντρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ αναδιαμορφώνονται αυτές τις μέρες προκειμένου να οργανωθεί η -όλη πια- επικοινωνιακή ομάδα, με δεδομένη και την αποχώρηση αρκετών επικεφαλής γραμματειών οι οποίοι θα πολιτευτούν. Μαζί θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη και ο αναπληρωτής της Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι οποίοι θα πολιτευτούν στην Α Θεσσαλονίκης και στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, αντίστοιχα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πυκνώσει παράλληλα τις περιοδείες του στη χώρα, με πρώτη αυτή στην Κρήτη στις 18 Ιανουαρίου, ώστε να ενισχύσει την υποψηφιότητα του 34χρονου υποψήφιου Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, ανιψιού του πρώην υπουργού της ΝΔ. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που εξελέγη στο πρόσφατο συνέδριο, χωρίς πάντως να εκλέξει νέο Γραμματέα, αφού ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει αποφασιστεί να παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Τρία χρόνια

Στις 10 Ιανουαρίου, οπότε και συμπληρώνονται τα τρία χρόνια αρχηγίας του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία, σε ειδική κομματική εκδήλωση θα ανακοινωθούν αρκετοί νέοι υποψήφιοι βουλευτές, με εμφανή την πρόθεση της Πειραιώς να σηματοδοτήσει την ανανέωση της παράταξης. Είναι μία ακόμα βασική προτεραιότητα του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος -πέραν των εσωκομματικών ισορροπιών τις οποίες δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαταράξει- θέλει να παρουσιάσει στην κοινωνία «νέο αίμα», φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα, με στόχο να πείσει ότι αφουγκράζεται την κοινωνία και προχωρεί στις απαιτούμενες αλλαγές.

«Ακόμα και να επανεκλεγεί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις προσεχείς εκλογές (78 βουλευτές), με βάση τους υπολογισμούς μας θα εκλεγούν τουλάχιστον άλλοι τόσοι από τη ΝΔ στη νέα Βουλή. Δηλαδή, πρακτικά στόχος μας είναι να έχουμε ανανέωση τουλάχιστον κατά 100%, ένα εντελώς νέο προσωπικό στη Βουλή», αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για το «μεγάλο στοίχημα» του προέδρου της ΝΔ.

Σύμφωνα με την φιλοσοφία της Πειραιώς, η έκθεση αυτών των νέων προσώπων που θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες και θα προέρχονται κυρίως από το Μητρώο Στελεχών, έχει νόημα όχι μόνο για την αναγνωρισιμότητά τους, αλλά και για να δοκιμαστούν και ίδιοι αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του προεκλογικού αγώνα.

Μέχρι τις εκλογές, η Πειραιώς θα ανακοινώσει τουλάχιστον 100 νέα πρόσωπα – υποψηφίους (κυρίως από την Περιφέρεια), χωρίς πάντως οι θέσεις στα ψηφοδέλτια να κλείσουν σε κανέναν νομό, αφού πάντα υπάρχει το περιθώριο των μεταγραφών της τελευταίας στιγμής. Και μπορεί, όπως αναγνωρίζουν στο γαλάζιο επιτελείο, να προκύψουν πιθανά και κάποιες τοπικές δυσαρέσκειες λόγω της μεγαλύτερη προβολής κάποιων, αλλά αυτό -όπως λένε- «είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο αίτημα για ανανέωση».

Εκ των πραγμάτων, βασική προτεραιότητα της Πειραιώς που ενδεχομένως να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις, είναι και το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. «Είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης πότε θα το φέρει στη Βουλή», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η στάση της ΝΔ είναι γνωστή τοις πάσοι και δεν πρόκειται να αλλάξει. «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή την συμφωνία ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή», επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους.

Μπροστά μάλιστα στην φημολογία ότι η επικείμενη άφιξη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πιθανόν να υποκρύπτει και πιέσεις προς την ΝΔ για αλλαγή στάσης, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη σημειώνει δηκτικά: «Για να περάσουν τη συμφωνία, είναι ικανοί να φέρουν ακόμα και τον Σόιμπλε. Εμείς δεν αλλάζουμε στάση. Το ντιλ το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός να το τελειώσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v