Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τις τροπολογίες

Στο "κόκκινο" το πολιτικό θερμόμετρο, με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Δόθηκε... παράταση στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τις τροπολογίες

Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλούν οι 22 τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση. Τελικά δόθηκε παράταση μιας ημέρας στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια και το Σάββατο.

Στο θέμα παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας πως “η Βουλή δεν είναι σχολείο” και μπορεί να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις το Σάββατο, αλλά και στις 27 και 28 Δεκεμβρίου. Συνέχισε τονίζοντας πως “ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων πως θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα”.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως “ η Βουλή ήταν αναγκασμένη να τελειώσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου γιατί ακολουθούσε προ ημερησίας συζήτηση και προϋπολογισμός”. Εξηγώντας πως “όσο συζητείται ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έρθει νομοθετικό έργο στη Βουλή”.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο 2014, επισημαίνοντας πως παραμονή Χριστουγέννων ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες, ενώ συνολικά είχαν έρθει 111 τροπολογίες (μαζί με τις βουλευτικές). Επισημαίνοντας πως “δίνω στοιχεία για να προφυλάξω από κορώνες που μπορεί να σηκωθούν το απόγευμα”.

“Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε, ζοριστήκαμε και ίσως μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί” είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συνέχισε λέγοντας “δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία, έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε ωστόσο άλλο αυτό και άλλο να μιλάτε για πελατειακές τροπολογίες και να λέτε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον Κοινοβούλιο”. Και επεσήμανε πως υπάρχουν τροπολογίες που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, καθώς έχουν σχέση με ημερομηνίες που λήγουν, αλλά και με ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στη συνεδρίαση υπήρξε μπαράζ αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξαπέλυσαν πυρά στην κυβέρνηση για το ότι στο παρά πέντε ήρθε στη Βουλή ένας τόσο μεγάλος αριθμός τροπολογιών.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για “πλυντήριο” στο οποίο η αντιπολίτευση δεν θα συμμετέχει, τονίζοντας “πρέπει να σταματήσετε τώρα αυτόν τον κατήφορο”. Ο Νότης Μηταράκης- μετά την πρόταση για παράταση των συνεδριάσεων- σημείωσε “προέχει το κοινοβουλευτικό έργο πάνω από οποιαδήποτε υποχρέωση”.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεωδόρου σημείωσε πως “δεν είναι κακή πρακτική, είναι δόλια πρακτική. Γίνεται τώρα για να μην μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση”. Για “εκφυλιστική διαδικασία” έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας πως “το ΚΚΕ δεν θα τη νομιμοποιήσει και αποχωρεί”.

“Δεν μπορεί να συζητηθεί αυτός ο όγκος των τροπολογιών ακόμα και αν μείνει ανοιχτή η Βουλή έως τη Πρωτοχρονιά” είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για “πρωτοφανή διαδικασία”. Συνέχισε λέγοντας “αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία” και τόνισε “δεν ψηφίζουμε τίποτα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v