Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί τον πρόεδρο της Βουλής

Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Μητσοτάκη - Βούτση. Η προσβλητική φράση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και η ανταλλαγή πυρών. Η πρόταση μομφής και η… γκλίτσα του τσοπάνη.

Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί τον πρόεδρο της Βουλής

Ενοχλημένοι εμφανίζονται στη ΝΔ από τη στάση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ αυτού και του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τρίτης κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Όπως υποστηρίζουν, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βουλής «προκαλεί με τη συμπεριφορά του και η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή που θα άρμοζε στη θεσμική του ιδιότητα».  

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο  κ. Βούτσης «προσποιήθηκε πως δεν τον άκουσε και δεν τον ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, όπως πάντοτε κάνει όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ». Επιπλέον, κατά το γαλάζιο επιτελείο, και μόνο η φράση που εκστόμισε ο πρόεδρος της Βουλής ότι «είστε 4 χρόνια σε προεκλογική περίοδο», απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «είναι ένδειξη κατάχρησης εξουσίας. Ενήργησε ως κομματάρχης και όχι ως πρόεδρος της Βουλής, δείχνοντας ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν το θεσμικό αξίωμα που κατέχει. Ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου», διαπιστώνει η ΝΔ.

Η κατηγορία που αποδίδει η Πειραιώς στον πρόεδρο της Βουλής είναι ότι αυτός, σε κάθε ευκαιρία, μεροληπτεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάρος της ΝΔ. Συγκεκριμένα, απαριθμούν τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα προς στήριξη της καταγγελίας τους κατά του κ. Βούτση: «α) Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η Ν.Δ., β) Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, γ) Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές και δ) αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

Πρόταση μομφής

Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έδωσε συνέχεια στο θέμα και προκάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει εναντίον του πρόταση μομφής: «Αν υπάρχει διάθεση από οποιαδήποτε πλευρά, υπάρχει η διαδικασία του συντάγματος και μπορεί άνετα να κινηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντούν άμεσα: «Ας μην ξύνεται ο κ. Βούτσης στην γκλίτσα του τσοπάνη. Έλαβε ένα σαφές μήνυμα από τη ΝΔ. Οι πράξεις του θα δείξουν, αν το κατάλαβε. Γνωρίζει άλλωστε και ο ίδιος ότι συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά τη θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων».

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη συμπεριφορά του κ. Βούτση, παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2016, όταν «πάλι ως κομματάρχης, φλέρταρε ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή, προσπαθώντας να βρει τις ψήφους που έψαχνε ο κ. Τσίπρας για να ψηφίσει την απλή αναλογική. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι ‘στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι’, για να αναγκαστεί να ανασκευάσει μόνο μετά τη γενική κατακραυγή».

Ενόψει των επικείμενων εκλογών και με φόντο τις πολλές και σημαντικές μάχες της Βουλής, η ΝΔ εκτιμά ότι ο κ. Βούτσης ενδεχομένως να «ξαναχτυπήσει», επιχειρώντας να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Και τότε, πάντως, κατά την Πειραιώς, τίποτα δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v